Különóra


Társadalom

Több mint 400 fóbia létezik

Pszichológusok nagyjából 400 különböző fóbiát ismernek el hivatalosan – persze valószínűleg ennél több van a gyakorlatban, de ezek jutottak el odáig, hogy a „nagykönyvbe” is bekerüljenek. De melyek a legfurábbak?

Mi az a fóbia pontosan? Így nevezzük azt, ha valaki indokolatlanul viszolyog, undorodik vagy fél valamitől – létezését általában az elszenvedő személy is felismeri, de képtelen tenni ellene. Persze lehet vitatkozni, hogy mi számít indokolatlannak vagy feleslegesnek (a repüléstől való félelem például határeset lehet, hiszen ott közvetlenül veszélyben is lehetünk, ha valami balul üt ki), de alapvetően az orvosok nagyjából egyetértenek a meghatározásban. 

A pszichológusok három fő csoportrao osztják a fóbiákat:

  1. Szociális fóbiák: társasági, munkahelyi, szakmai, iskolai összejövetelek miatt érzett bénító félelem
  2. Pánikbetegség: minden különösebb ok nélküli rettegés, halálfélelem
  3. Speciális fóbiák: a beteg valami meghatározható dologtól fél, mint például a sötét helyek, repülés, macskák, zipzárak

Egyelőre a tudománynak nincs semmiféle egyértelmű magyarázata arra, hogy miért alakulnak ki bennünk fóbiák – több ötlet van, de egységes megoldás nincs. Az viszont ismert, hogy a fóbiák hajlamosak terjedni – azaz, ha valaki először csak a buszoktól fél, hamarosan könnyen lehet, hogy a vonatok, repülők, autók miatt is szorongani kezd.

Vannak olyan fóbiák, amiket viszonylag könnyű elkerülni. Ilyen például a kuloulrofóbia, azaz a bohócoktól való rettegés, a papafóbia a pápától, a galeofóbia a cápáktól, a hexakosioihexekontahexafóbia (juj) pedig a 666-os számtól való félelmet jelenti. Vannak viszont olyan fóbiák is, amiket a mindennapokban nehezen kerülünk el: a haptefóbia az érintéstől, a hipotermofóbia a hidegtől, a hemofóbia a vértől, a pirofóbia a tűztől, a technofóbia pedig a technológiától való félelmet jelenti. Aztán vannak egészen érdekes, helyenként vicces fóbiák is, ezek közül is felsorolunk párat:

  • cathisofóbia: leüléstől való félelem
  • fobofóbia: attól rettegés, hogy valami fóbiád van
  • kozmikofóbia: a csillagos ég látványától, az általa keltett érzésektől (üresség, magány) való félelem
  • mnemofóbia: félelem az emlékektől
  • placofóbia: félelem a sirkövektől
  • szimmetrofóbia: félelem a szimmetriától

A világ legkülönbözőbb dolgai miatt alakulhatnak ki fóbiáink, és egyelőre az is kérdéses, hogy teljesen képesek vagyunk-e legyőzni őket. Annyi biztos, hogy az emberek legalább 14 százaléka szenved tőle – ami azért, valljuk be, nem kevés.