Különóra


Biosz

Tényleg felbőszíti a bikákat a vörös szín?

A spanyol bikaviadalok kihagyhatatlan, hagyományos eleme, hogy a matadorok az állatok előtt vörös anyagot lengetnek, ezzel is hergelve őket a mozgásra. De tényleg bekattannak a bikák a vörösre, vagy valami más áll a háttérben?

Bikaviadal vörös rongyok nélkül olyan, mint matekdolgozat hiba nélkül – nem létezik (és most egyezzünk meg abban, hogy nincs közöttünk olyan okos, akinek sikerül hibátlanra megírnia egy matekdogát – ne hozzatok minket kínos helyzetbe!). Évtizedekig élt az a mítosz, hogy a bikák a vörösre indulnak be, és idegesek lesznek tőle, a matadorok pedig arra használják ki ezt a felfokozott idegállapotot, hogy jól megfuttassák az állatokat. De tényleg bepipulnak a bikák a vörösre?

A válasz természetesen nem – méghozzá azért nem, mert a bikák színvakok! Az Állítólag… megvizsgálta, hogy vajon az állatok ugyanúgy reagálnak-e, ha más színű ruhát lengetnek előttük, és kiderült, hogy ugyanolyan idegesek lettek a kéktől és fehértől, mint a vöröstől. Mi több, még a vörös rongyok is csak akkor érdekelték őket, amikor mozgásban voltak – mármint a rongyok, nem a bikák, így kijelenthető, hogy az állatok elsősorban nem a színre, hanem a mozgásra lesznek idegesek.

A spanyol bikafuttatók viszont a 18. század elejétől használják az úgynevezett muletát, azaz a vörös rongyot, hogy felhergeljék az állatokat. Ennyi idő alatt csak rá kellett jönniük, hogy a vörös színnek semmi jelentősége nincs, nem?

Valójában a bikafuttatók vörös rongyának a kezdetektől semmi köze nem volt a bika felhergeléséhez – inkább kulturális vonatkozásai voltak annak, hogy ezt a színt választották, nagyjából úgy, mint ma egy-egy sportcsapat: hogy az összetartozást szimbolizálják. Ezen kívül gyakorlati okai is voltak a dolognak: bár vannak nem halálos kimenetelű bikaviadalok is, a legtöbbször azért mégis a matador győzedelmeskedik, ez pedig vérrel jár – mennyivel egyszerűbb a pirosról eltüntetni, mint egy fehér ruháról, nem?