Különóra


Biosz

Tényleg alszanak téli álmot a medvék?

Mi a helyzet a medvékkel és a téli álommal? Tudni véljük, hogy minden medve alszik téli álmot – valójában azonban ez nem csak a grizzlykre, a barna medvére és a fekete medvére nézve hamis tévképzet, hanem a jegesmedvékre sem igaz.

A medvék valójában nem hibernálnak, azaz nem téli álmot alszanak, hanem egyfajta kábulatba kerülnek, ami lényegesen különbözik attól az állapottól, amit a valóban téli álmot alvó állatoknál tapasztalhatunk. A legnagyobb különbség az, hogy a medvék testhőmérséklete nem csökken le annyira a hibernációszerű időszak alatt, hogy azt mondhassuk, valóban így vészelik át a hideg időszakot. 

Télen ugyanis az állatok háromféle viselkedésformát követhetnek, hogy túléljék a hideg időszakot. Vagy aktívak maradnak, mivel tényleg jól működik a hőszigetelésük, vagy más élőhelyre vándorolnak a barátságtalan időjárás miatt, esetleg téli álmot alszanak, és annyira lecsökkentik testhőmérsékletüket és anyagcsere-működésüket, hogy alig van szükségük élelemre a létezéshez. Azt gondolhatnánk, hogy a medvék is ehhez a csoporthoz tartoznak – pedig szakértők szerint nem így van.

A medvékről sok szakember úgy gondolja, hogy nem igazi téli álmot alszanak, hanem úgynevezett szezonális letargiába esnek, és testhőmérsékletük kevésbé, anyagcseréjük viszont jelentősen lecsökken ilyenkor.

Más kérdés, ha a jegesmedvéket nézzük, ők ugyanis egyáltalán nem alszanak téli álmot, és szezonális letargiába sem esnek tél idején. Az egyetlen alkalom, amikor hosszabb ideig megpihennek, a nagyobb viharok alatt figyelhető meg: ilyenkor beássák magukat a hóba, és a rájuk rakódó hó- és jégréteget mintegy takaróként használva megvárják, amíg elmúlik az ítéletidő. Csak a vemhes jegesmedvék töltenek el hosszabb időt odúkban, kivárva a vemhességi időszakot. 

Arról nem is beszélve, hogy a jegesmedvéknek lassan egyre kevésbé van szükségük arra, hogy téli álmot aludjanak, hiszen élőhelyükön drasztikusan csökken az átlaghőmérséklet. Ez viszont egyáltalán nem jó dolog – az a veszély fenyegeti őket, hogy elveszítik élőhelyeiket, és kipusztulnak. Az IUCN vörös listáján egyelőre csak a sebezhető kategóriába tartoznak, de ha így folytatódik a tendencia, hamarosan ugranak majd egy lépcsőfokot, és veszélyeztetettek lesznek.