Különóra


Biosz

Pókháló-játszóteret készít csemetéinek a fura pók

Troy Alexander kutató nagyjából három évvel ezelőtt fedezte fel azokat az apró, Stonehenge-szerű, pókhálóból készült építményeket, amelyekről aztán sokáig fogalma sem volt, miért készülhettek. Nem csak ő volt ilyen tanácstalan, pókszakértők ezrei tárták szét a karjukat, mert nem tudták, milyen faj készíthette a furcsa alakzatokat. 2013-ban aztán egy kutatóút során kiderült, hogy a bizarr építmények arra valók, hogy a pókok csemetéi ne vándoroljanak el messzire, és biztonságos környezetben bújhassanak ki a tojásból, és „játszhassanak”.

Igen, gyakorlatilag egy körbekerített játszótérről van szó: Troy Alexander, miután nem kapott választ Redditen sem arra, hogy vajon milyen pókfaj lehet a felelős a fura építményekért, nyolcnapos kutatóútra indult néhány szakértővel, hogy megfejtsék a rejtélyt. Az áttörést végül Peruban, egy halakkal teli kis tavacska közepén álló szigeten sikerült elérniük: itt egy farönkön több ilyen alakzatot is találtak.

NEW VIDEO: @AaronPomerantz and I went to the Ecuadorian Amazon and watched this thing hatch for the first time ever https://t.co/V4PwhvLs5O pic.twitter.com/BKMaOlTkOh

— Phil Torres (@phil_torres) 2016. december 14.

Miközben fotózgatták a furcsa képződményeket, az egyikből kimászott egy apró pók, Alexander és társai pedig meglepődve vették tudomásul, hogy az építmény valószínűleg arra szolgál, hogy biztonságban fejlődhessen – azaz egy körbekerített, biztonságos játszótérként funkcionál a pókbébi számára.

A kutató és csapata úgy gondolja, hogy egy nőstény több ilyen formációt hoz létre, és mindegyikben egy-egy csemetéjét őrzi – a „kerítés” belsejében található kis hálótoronyba lerakja egy szem petéjét, és megvárja, amíg az kikel. Arra azonban egyelőre még nem sikerült rájönni, hogy ennek milyen gyakorlati haszna van. A körbekerített, biztonságos terület még logikus, de az kevésbé, hogy minden pókcsemetének külön kis birodalma van – egyszerűbb lenne egyszerre többet egy helyen tartani. 

Az sem tiszta még, hogy milyen pókfajról van szó – az állat DNS-ének megvizsgálásából csak az derült ki pontosan, hogy pókról van szó, de ez egyébként is egyértelmű volt a kutatók számára. A következő feladat így az, hogy felneveljék az apróságokat, amelyeket a terepen találtak, majd összehasonlítsák őket más pókfajokkal, hátha sikerül egyezést találni. Még az is lehet, hogy teljesen új pókfajról van szó!