Különóra


Társadalom

Mit ünneplünk szilveszterkor?

A szilvesztert, vagyis az óév utolsó napját szinte az egész világon megünneplik. Na jó, azért nem mindenhol, Kínában például csak tavasszal köszöntik az új évet. Az év utolsó napjához rengeteg népszokás és babona kötődik, sőt, az ünnep eredetileg pogány szokás volt, ám később a kereszténység is átvette. 

Szilveszterkor általában nagy bulit csapunk, barátainkkal és szeretteinkkel együtt várjuk az éjfélt, hogy véget érjen az óév és átlépjünk az újévbe. Érdekes módon a Római Birodalom idején még március elején ünnepelték az újévet, ám a Julius Caesar által bevezetett Julianus-naptár szerint már január elsejére tolódott az év eleje. A rómaiak újév előestéjén Janus istenség tiszteletére tartottak lakomát és ünnepséget, sőt, január hónapunk neve a mai napig őrzi Janus nevét.

A kereszténység térhódítását követően persze elfogadhatatlanná vált a pogány istenek tisztelete, így az egyház hivatalosan a december 31-én elhunyt I. Szilveszter pápára emlékszik meg ezen a napon. Igen, pontosan ezért nevezzük szilveszternek az év utolsó napját. Szilveszter azért nevezetes pápa, mert uralkodása idején hagytak fel a rómaiak a kereszténység üldözésével. Sokáig változó volt, hogy pontosan mikor ünnepelték meg az új évet. Elődordult, hogy december 24-én, de néha csak január 6-án köszöntötték. A szilveszter csak 1691-ben, XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére.

Szilveszter estéjéhez rengeteg szokás és hagyomány kapcsolódik, ezek általában a rossz szellemek elűzését és a jószerencse bevonzását szolgálják. A hangoskodás és petárdázás például arra vezethető vissza, hogy így próbálták elűzni végre az óévet és megvédeni az újévet a gonosz erőktől. Számos ételhez is hiedelmek kötődnek, a malac és a lencse fogyasztása például szerencsét és sok pénzt hozhat következő évben a konyhára. Míg a malac előre túr, addig a marha és a tyúk hátrafele, ezért ezek fogyasztása inkább elkerülendő szilveszterkor, mert szerencsétlenséget hozhat. 

Az újév első pillanataiban rengetegen újévi fogadalmat szoktak tenni. Sokan megfogadják, hogy leszoknak a dohányzásról, vagy azt, hogy egészségesebben fognak élni. Nem véletlen, hogy január elején általában tele vannak a konditermek, más kérdés, hogy aztán hamar ki is ürülnek, hiszen rengeteg fogadalom elhal az újév első pár hetében.