Különóra


Társadalom

Mit jelent az SOS?

Mindenki tudja, hogy az SOS-t akkor használjuk, ha bajba jutunk – de mit jelent pontosan a rövidítés, honnan jön a szokás, és mikor használták először?

Sokan úgy gondolják, hogy az SOS rövidítés az angol „Save Our Souls” (mentsd meg a lelkeinket, a lelkeinket itt emberekre értve), vagy a „Save Our Ship” (mentsd meg a hajónkat) kifejezésekből ered – ennek azonban semmiféle igazságtartalma nincs, valójában az SOS nem a rövidítése semminek.

Valójában az SOS a Morse-kódokból ered, és betűket csak azért társítunk hozzá, hogy szóban is meg tudjuk fogalmazni, mi is ez pontosan. A három pontból, három vonalból és újra három pontból álló Morse-kódot akkor küldték egymásnak például a hajók is, amikor bajba kerültek, mára pedig az SOS kifejezés elszakadt az eredeti formájától, és írásban, szóban is használjuk. 

De miért pont ezt a három betűt használjuk ennek a jelentésnek a hordozására? Azért, mert így a legegyszerűbb: a vezeték nélküli rádiótávíró készülékek megjelenésével szükség volt egy olyan jelsorra, ami egyértelműen jelzi, ha egy hajó bajba kerül. Ez közmegegyezéssel a három rövid, három hosszú és ismét három rövid Morse-kód lett. Eredetileg különböző vállalatoknak egymás között különböző vészjelzéseik voltak, de hamar kiderült, hogy sokkal egyszerűbb egységes, mindenki számára értelmezhető jelzést választani.

1908. július 1-én Berlinben, a Nemzetközi Vezeték Nélküli Telegráfkonferencián mondták ki, hogy a németek által javasolt SOS Morze-kódja legyen a nemzetközi segélyjel. Először egy évvel később, 1909 augusztusában használták, amikor Észak-Karolina partjai mentén az SS Arapahoe propellerei megsérültek.