Különóra


Modern kor

Mióta létezik bankkártya?

A bankkártya ötlete egyáltalán nem új dolog, először egy Edward Bellamy által írt regényben bukkant fel a kifejezés 1887-ben. Persze a bankkártyák mai használatáig azért elég sok időnek kellett eltelnie, a nagy kártyakibocsájtó cégek csak az 1960-as években jelentek meg az Egyesült Államokban. Manapság már elég ritka, hogy valaki kártya nélkül éljen, a statisztikák szerint Magyarországon az emberek közel 90 százaléka rendelkezik valamilyen bankkártyával.

A bankkártyának volt néhány elődje, amit egy-egy cég vagy bank bocsájtott ki. Ám ezek a próbálkozások általában elhaltak, mert a vevők arra panaszkodtak, hogy a kártyájukat kevesen fogadják el, a kereskedők pedig arra, hogy túl kevesen használnak kártyát. Az első univerzálisan elfogadott kártyát a Bank of America bocsájtotta ki 1958-ban. A BankAmericard nevű kártyát a kaliforniai Fresnóban bocsájtották ki. Azért itt, mert a város lakosságának 45 százaléka a Bank of America ügyfele volt. A bank a városban élő összes ügyfelének küldött egy kártyát, a 60000 használó pedig meggyőzte a helyi kereskedőket, hogy üzleteikben érdemes elfogadni a bankkártyás fizetéseket.

A sikert látván sok másik bank is engedélyeztette a BankAmericard használatának jogát, először az USA-ban, majd világszerte megkezdődött a bankkártya térhódítása. A BancAmericard engedélyeztetését 1976-ban kiszervezték egy külön cégbe, amit Visának neveztek el. Ám voltak bankok, amelyek nem akarták a Bank of America által engedélyeztetett bankkártyát használni, ezért 1966-ban létrehozták a Master Charge-ot, ami a mai Master Card elődje és a Visa legnagyobb versenytársa lett.

 

flickr/Jamie

flickr/Jamie

 

Persze a 60-as években még nem volt olyan egyszerű kártyával fizetni, mint manapság, hiszen nem létezett még a maihoz hasonló számítástechnikai háttér, így bankkártyaterminálok sem. Amikor valaki kártyával akart fizetni, az üzletnek fel kellett hívnia a vevő bankját, aki ezután felhívta a kártyát kibocsájtó bankot, ahol az egyik alkalmazott előkereste az ügyfél aktáját és megnézte a kártyája egyenlegét. Forradalmi változás 1973-ban kezdődött, amikor a Visa komputerizálta a kártyás fizetést, így a tranzakció 1 percesre csökkent. Ezután már tényleg semmi akadálya sem volt, hogy a bankkártya népszerűvé váljon. Magyarországon a 90-es évektől kezdődően vált általánossá a használata.