Különóra


Földrajz

Mik azok az időjárási frontok?

Biztos tudjátok, milyen az, amikor iszonyatosan meleg van, aztán egyszer csak bumm, lecsap egy hatalmas vihar, ami után már sokkal hűvösebb a levegő. Ezt a jelenséget az időjárási frontoknak köszönhetjük, amelyek mindig nagy változásokat hoznak az időjárásunkban - és sokszor a viselkedésünkben is.

Mint azt bizonyára már tudjátok, a hideg levegő nehezebb és sűrűbb a melegnél, ez a fizikai jelenség pedig alapjaiban határozza meg az időjárásunkat. A front egy meteorológiai határvonal, amely ellentétes tulajdonságú, meleg-hideg légtömegek találkozásánál alakul ki. A front egy latin szóból, a frons-ból származik, amely jelentése: homlok, homlokzat. Alapvetően kétféle frontot különböztetünk meg: a melegfrontot és a hidegfrontot.

Melegfront esetén, a melegebb légtömegek rásiklanak a hidegebb, sűrűbb légtömegre és lassan kiszorítják azt. Amikor melegfront érkezik, először mindig fátyolfelhők jelennek meg, aztán fokozatosan a földöz egyre közelebb történik a felhőképződés. Legvégül az esőréteg-felhők alakulnak ki, amelyekből általában tartós és nagy területre kiterjedő csapadék hullik. Magyarországon télen gyakoribb a melegfront, mint nyáron, ezeket a Földközi-tenger felöl érkező ciklonok okozzák, és ha épp elég hideg van, akkor jókra havazásokat hozhatnak. 

Mik azok az időjárási frontok?

   forrrás: //apollo.lsc.vsc.edu/

 

A hidegfront talán egy fokkal látványosabb jelenség, ugyanis ez okozza nyáron a pusztító záporokat és zivatarokat. Hidegfront érkezése esetén a hideg levegő betüremkedik a meleg levegő alá. A meleg levegő emiatt hirtelen felfelé kezd áramlani. A felfelé áramló meleg erős szelet okoz, a magasba jutó nedves légtömegek lehűlnek, így záporok és zivatarok jöhetnek létre. A melegfronttal szemben itt a csapadékzóna keskeny kiterjedésű. A hidegfront után hűvösebb, kevésbé párás időjárás jellemző. 

Mik azok az időjárási frontok?

   forrás: //apollo.lsc.vsc.edu/

Előfordulhat a két front a keveredése, az  úgyevezett okklúziós front is. Mivel a hideg légtömegek gyorsabb mozgásúak, az egyik hidegfront gyakran utolérheti a másikat. Ilyenkor a meleg levegőt ezek maguk felé emelik és kiszámíthatatlan, hogy csendes zápor vagy heves zivatar alakul ki.