Különóra


Biosz

Miért van lázunk, amikor megbetegszünk?

Tél van, ilyenkor elég gyakran találkozunk náthás, tüsszögő, beteg emberekkel, és néha mi sem úszhatjuk meg a dolgot. A láz már egy elég komoly vészjelzése a testünknek, hogy inkább otthon kellene maradnunk pihenni. De mi az a láz, és miért hevül fel a testünk, amikor megbetegszünk?

Amikor huzamosabb ideig vagyunk kint a hidegben, testhőmérsékletünk lejjebb mehet az átlagosnál, és így könyebben elkaphatunk mindenféle betegséget, például az influenzát is. Ennek egyik tünete a láz, amely a testhőmérsékletünk rendellenes emelkedését jelenti. Normális esetben testünk 36-37 °C hőmérsékletű, 37,9 °C-tól felfelé, beszélhetünk lázról. A testhőmérséklet felszökéséért az agyunk a hipotalamusz nevű részének hőközpontja felel. A kórokozók elleni harc miatt szervezetünk több fehérvérsejtet kezd termelni, ezt érzékeli a hipotalamusz, és feljebb tekeri testünk termosztátját. Amikor felszökik a lázunk, a bőrünk összehúzódik, izmaink elkezdenek rángani és erős didergés lehet urrá rajtunk.

A magasabb testhőmérséklet fenntartása miatt vérkeringésünk felgyorsul, a pulzusunk pedig szaporább lesz. Amikor a láz lejjebb megy, a bőr kipirul és a nagyobb hőleadás miatt elkezdünk erőteljesen verejtékezni. A folyadékveszteség pótlása miatt nagyon fontos, hogy ilyenkor a szokásosnál nagyobb mennységű vizet igyunk meg. De miért jó nekünk ez az egész testhőmérséklet ingadozás, ami ráadásul nagyon megterheli a szervezetünket?

Van némi homály még a kutatók között a lázat illetően, ám az orvosok abban általában egyetértenek, hogy a vannak káros és hasznos hatásai is. Egyrészt a magas testhőmérséklet megterheli a szervezetet, több erőforrást kell elégetnie, ami a kórokozóknak kedvez. Ugyanakkor a magas lázzal a fehérvérsejtek gyorsabban képesek az osztódásra, így jobban tudnak harcolni a betegséggel. Ami jó a fehérvérsejteknek, az rossz a baktériumoknak és vírusoknak: ezek a kórokozók ugyanis a magas hőmérsékletben kevésbé életképesek.

Jó kérdés, hogy mit tegyünk láz esetén. Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy hőemelkedés miatt ne vegyünk be lázcsillapítót, mivel a láz elősegíti immunrendszerünk küzdelmét a betegségekkel szemben. Amennyiben huzamosabb ideig vagyunk lázasak, vagy a testhőmérsékletünk 40 °C körüli értékre kúszik fel, az rendkívüli módon megterheli a szervezetünket, így ilyenkor érdemes lehet bevenni egy lázcsillapítóti. Persze, ha magas lázunk van, mindenképpen menjünk el a dokihoz, és kérjük ki a véleményét az állapotunkról!