Különóra


Biosz

Miért csuklunk?

Biztos ismeritek azt az idegesítő érzést, amikor már percek óta csuklotok, de egyszerűen sehogy sem tudjátok abbahagyni. A többiek jobbnál jobb tanácsokkal jönnek elő, de a csuklás valahogy mégsem akar elmúlni. Követezzék az igazság a jelenség mögött, és néhány módszer, amivel talán hamarabb megszabadulhattok az irritáló rekeszizomgörcstől.

A csuklás a rekeszizom hirtelen összerándulása miatt jelentkezik, mivel, mint minden izom, a rekeszizom is görcsbe állhat. Az önkéntelen összerándulás miatt hirtelen levegő áramlik a tüdőbe, ami miatt a gégefedő lezárul, és ez okozza azt a kellemetlen hangot és érzést, amit csuklásnak nevezünk. A folyamatot a bolygóideg vagy a nyelv- és garatideg ingerlése válthatja ki, például ha túl gyorsan eszünk, szénsavas italokat vagy túl sok alkoholt iszunk, de a akár egy nagyobb nevetés is eredményezheti. Mivel bolygóidegek a gyomrunkat is behálózzák, gyakran előfordul, hogy étkezés után kezdünk el csuklani.

A csuklás általában néhány perc alatt elmúlik, de extrém esetben akár napokig, sőt, hetekig is tarthat. A legdurvább csuklás, amiről tudunk, egy Charles Osborne nevű amerikai férfihoz köthető, aki 68 éven keresztül csuklott (tényleg!). A feltűnően gyakori csuklás egyébként komoly betegségre is utalhat, így ha már napok óta tart, érdemes felkeresni az orvost.

Akármilyen idegesítő dolog legyen is, egy elmélet szerint a csuklásnak fontos funkciója van. Ugyanis ez felelhet azért, hogy a gégefedőbe szorult ételmaradék kiszabaduljon és a gyomrunkba kerüljön. Egy másik elmélet szerint a csuklás a kopoltyúval és tüdővel is rendelkező ősöktől ránk maradt reflex, amely eredetileg a kopoltyús légzést segítette. De hogyan szabaduhatunk meg leggyorsabban tőle?

A legnépszerűbb módszer általában a lélegzetünk visszatartása. Ez azért működhet, mert a vér magasabb szén-dioxid értéke gátolja a rekeszizom működését. Egy másik tuti módszer, ha iszunk néhány korty vizet, esetleg lenyelünk egy kanál mézet. A nyelés azért segíthet, mert így a rekeszizmunkat kizökkentjük a görcsből és ezzel a csuklás is abbamaradhat.