Különóra


Különóra Biosz

Mi az a szinesztézia?

A szinesztézia, vagyis magyarul az összeérzés egy mentális jelenség, amely hat az ember érzékszerveire, méghozzá nem is akárhogyan. Lehet súlyos és zavaró is, de általában a szinesztéziás ember megtanul együtt élni a dologgal, és nem zavarja a mindennapi életét – sőt, akad olyan eset is, amikor a szinesztézia segít a memória javulásában is!
Forrás: Wikimedia Commons

Mi is pontosan a szinesztézia? Az ilyen jelenségben „szenvedő” emberek különböző érzékszerveket társítanak össze – az egyik érzékszervhez szorosan kapcsolódik egy másik is, és együtt jelentkeznek. Az adott érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet – így például ha valaki betűket lát, rögtön mindegyikhez más és más színt társít, vagy ha megérez egy bizonyos illatot, ahhoz az agyában hangjelzés kapcsolódik. A szinesztéziás kombók nagyjából végtelenek lehetnek, és személyenként változnak, ezért nem lehet egységesíteni azt, hogy egy szinesztéziás embernek milyen képzetei lehetnek az egyes érzékszervekhez. A szó egyébként görög eredetű: σύν (szün) – együtt, egyszerre, αισθησις (esztészisz) – érzékelés. Magyarul összeérzésnek is nevezik.

Természetesen többféle szinesztézia létezik, megkülönböztetünk különböző felosztás szerinti fajtákat. A kialakulás alapján lehet velünk született jelenség, esetleg tanult, vagy drog által okozott szinesztéziás élmény is létezik. A tanult szinesztézia úgy alakulhat ki, hogy gyerekkorban valamilyen érzékeléshez akaratlanul vagy akaratlagosan valamilyen másikat társítunk – például azok a szülők, akik színes betűkkel tanítják a csemetéket olvasni, gyakran azt érik el, hogy a gyerekek életük során mindig adott színnel fogják társítani a betűket. Egyes drogok, például az LSD a hallucinációk mellett az érzékek keveredését okozzák. Ez azonban a kábítószer hatásával együtt elmúlik.

Aztán típus szerint is csoportosíthatjuk őket: létezik a klasszikus, az öt érzék különböző kombinációit összekapcsoló szinesztézia, az érzelmekhez kapcsolódó, a szavakhoz tartozó, vagy fogalmakhoz köthető szinesztézia is.

Az esetek nagy részében egyébként a szinesztéziát átélő embert nem zavarja a jelenség, sőt, olyan is lehetséges, hogy a társítás segíti a memóriája fejlődésében, hiszen egyszerre két érzettel is jegyzi a dolgokat. Aki nagyon erős szinesztéziában szenved, az érezheti, hogy túl sok inger éri folyamatosan, de ez a ritkább – legtöbbször azok, akik szinesztéziával élnek, a mindennapokban észre sem veszik, hogy használják.