Különóra


Kémia

Megfejtették az antarktiszi gleccser vérzésének rejtélyét

Sokáig értetlenül állt mindenki a McMurdo völgyének egyik gleccseréből folyó vöröses színű folyadék előtt. Nem csoda, hogy területet felfedező ausztrál geológus, Griffith Taylor Vér-vízesésnek nevezte el a fura természeti képződményt.

 A Száraz-völgynek is nevezett McMurdo-völgyben olyan szárazság és hideg uralkodik, hogy az erre járó kutatók már több ezer éves, mumifikálódott fókatetemekkel is találkoztak. Szinte semmiféle élet nem marad meg ezen a területen, leszámítva néhány speciális baktériumfajt, amelyek a föld alatt található tavakban és vízhálózatban élnek. A földalatti tavak rendkívül sósak, ezek a tudósok szerint vagy nagyobb méretű sós tavak maradványai, amik azóta elpárologtak, vagy az óceán öntötte el a kanyonokat, sós vizet hagyva maga után. Ezeket a földalatti vízforrásokat 2015-ben vizsgálta meg részletesebben egy kutatócsoport. A kutatás során a Taylor-gleccser alatt olyan baktériumcsoportot fedeztek fel, amelyek a kifolydogáló olvadékot vörösre festik. Tehát a gleccserből nem vér csordogál, hanem vörösre festett olvadékvíz.

Megfejtették az antarktiszi gleccser vérzésének rejtélyét

   kép: nsf.gov

 

A mikrobiológus Jill Mikucki által vezetett felfedezés átütő erejű volt, ugyanis a gleccser alatt lévő Bonney-tóban élő baktériumok rendkívül különlegesek: a Földön egyedülálló módon kénnel és vassal táplálkoznak. A vízben lévő vöröses színről kimutatták, hogy az valójában nem más, mint vas-oxid, ismertebb nevén rozsda. A Taylor-gleccser alatt található földalatti tavakban szinte semmi sem adott az élet kialakulásához, hiszen nincs fény, alig van oxigén, a víz kétszer sósabb a tengernél és elképesztően hideg van.

A Száraz-völgy jege alatt rejtőző sós vízű tavak azért is érdekesek a tudósok számára, mert az itt lévő mikoorganizmusok vizsgálatával jobban megérthetjük, hogyan alakulhat ki élet olyan extrém körülmények között, mint amelyek például a Marson uralkodnak.