Különóra


Társadalom

A Mars kolonizálásáról és a technológiai szakadékról tanultunk a 2017-es TEDx Danubián

Ismét megrendezték a TEDx Danubiát, ahol rengeteg izgalmas és inspiráló előadót hallgathattunk meg. A konferencia a már jól ismert TED-es forgatókönyv szerint zajlott, az előadók 10 perces előadásokat tartottak a legkülönbözőbb témákból. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén az eseményt a nagyobb közönség befogadására alkalmas Művészetek Palotájában rendezték.
flickr/TEDx Danubia

A TED (Technology, Entertainment, Design) eredetileg Kaliforniából indult azzal a céllal, hogy a technológia, tudomány és művészetek nagyágyúi megosszák tudásukat az érdeklődőkkel. Az itt elhangzó előadások a legkevésbé sem emlékeztetnek egy unalmas iskolai órára, sokkal inkább az inspiráción, gondolatébresztésen és szórakoztatáson van a hangsúly. Ennek megfelelően az előadások nem lehetnek 10-15 percnél hosszabbak. A TED recept szép lassan kinőtte magát Kaliforniából, egyre híresebb előadók vettek részt a rendezvényeken, és világszerte ismertté tették azt. A világsikerhez valószínűleg sokat hozzáadott, hogy a TED előadások Youtube-on is elérhetőek.

A TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte a TEDx, amelynek égisze alatt immáron nyolcadik alkalommal rendezték meg Budapesten a TEDx Danubiát. Az egész napos rendezvényre érdemes volt ellátogatnia mindenkinek, akit foglalkoztatnak napjaink technológiai, környezeti és társadalmi kihívásai. Az idei TEDx Danubia rendezvény címe Egyedül és Együtt volt, ami meglehetősen tág meghatározás. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen a Mars kolonizálásától kezdve a kisbabák agyhullámkutatásán keresztül a vidék-Budapest között húzódó kulturális különbségekig bezárólag elképesztően színes felhozatallal készültek az előadók.

 

flickr/TEDx Danubia

flickr/TEDx Danubia

 

Az előadások mindegyike tökéletesen élvezhető volt, a szervezők odafigyeltek, hogy ne legyenek üresjáratok. Nekünk leginkább Kenyeres István ökológus és Isfandiyar Shaheen befektetési szakember előadása tetszett. Kenyeres a sűrűn lakott városokban keletkező szennyvíz, szerves anyagok, hulladékok biológiai újrahasznosításával foglalkozik, hozzásegítve ehhez a világot a fenntarthatósághoz. Kenyeres kitért rá, hogy a Mars meghódításához elengedhetetlen lesz az önfenntartó ökoszisztéma kiépítése, hiszen a Földről csak irgalmatlan költségek árán lehetne ételt, vizet és építőeszközöket a vörös bolygóra szállítani. Tehát a Mars hódítóinak fel kell készülnie, hogy szinte mindent, de tényleg mindent újra kell hasznosítaniuk az életben maradáshoz.

 

flickr/TEDx Danubia

flickr/TEDx Danubia

 

Isfandiyar Shaheen a digitális szakadék felszámolása mellett kötelezte el magát. Ez azt jelenti, hogy olyan szegényebb, fejlődő országokba is el szeretné juttatni az internetet, ahol ma az embereknek még egyáltalán nincsen hozzá lehetősége. Elsőre lehetetlen vállalkozásnak tűnhet a dolog, elvégre a világ gazdagabbik felén, így Magyarországon is, hatalmas infrastrukturális befektetéseket követelt a nagy telekommunikációs cégektől, hogy akár a buszon utazva is netezhessünk. De mi a helyzet azokkal az országokkal, ahol az emberek ezt nem engedhetik meg maguknak? Isfandiyar szerint számos példa létezik már az internet kifejezetten olcsó telepítésére, márpedig az internet lehet az egyik kulcsa annak, hogy a szegénységgel küzdő országokban javuljon az életszínvonal.

Rengeteg érdekes és kifejezetten humoros eladás volt még az idei TEDx Danubián, ha kedvet kaptál hozzá, a Youtube-on hamarosan elérhetőek lesznek 2017-es konferencia előadásai!