Különóra


Űrkutatás

Mandalát rajzol le az égen a Föld és a Vénusz

Gyönyörű gif terjeng az interneten: ha megrajzoljuk, hogyan kering egymáshoz képest a Föld és a Vénusz, gyönyörű, mandalaszerű mintát kapunk eredményül.

Az animációban a Föld a kék, a Vénusz pedig a sárga, mindketten – ahogyan valójában is – a Nap körül keringenek. Ehhez a gyönyörű mintához mindössze annyi kell, hogy egy vonallal összekössük a két bolygót, és így nyomozzuk le a mozgásukat.Mandalát rajzol le az égen a Föld és a Vénusz

Mint tudjuk, a Föld 365 nap alatt kerüli meg a Napot, a Vénusz ugyanezt 224,7 földi nap alatt teszi meg. A két bolygó méreteit tekintve egyébként elég hasonló, csak persze a Vénusz felszínén kicsit sem földi állapotok uralkodnak: olyan vastag szén-dioxid légkör borítja, hogy felszíni légnyomása 92-szerese a földinek. Majdnem százszor annyi gáz van a bolygó atmoszférájában, mint a miénkben. A sűrű légkör erős üvegházhatása miatt a felszínen napszaktól és földrajzi szélességtől függetlenül mindig 450-500 Celsius-fok van.

Érdekes, hogy a Vénusz a Földhöz képest nagyon lassan, ráadásul visszafelé forog – ennek okára még nem sikerült rájönni.