Különóra


Biosz

Létezik csodaszer a másnaposság ellen?

Mindenkinek van egy tuti módszere a másnaposság kezelésére, ám igazság szerint még senki sem taláta meg igazán a másnaposság Szent Grálját. Létezik azonban néhány módszer, amivel valamennyire enyhíthető és tompítható az átdorbézolt éjszakák utáni macskajaj - a tudomány legalább is ezen az állásponton van. Persze a másnaposság legjobb ellenszere a mértékletesség, illetve az, ha egyáltalán nem iszik az ember. 

Egyszerűnek tűnik, de a másnaposság igazából egy eléggé összetett dolog. Az alkoholos italokban lévő etanolt a májunk a acetaldehiddé bontja le, ez a mérgező anyag okozza a másnaposság legdurvább tüneteit. Az etanol emellett befolyásolja az antidiuretikus hormon termelését is, ami dehidratácót, kiszáradást és fejfájást okoz. A másnaposságunk erőssége függ még attól is, hogy mit és mennyit ittunk: a cukros, színezőanyagokkal telenyomott italok például erősítik a macskajajt. 

A legfontosabb a másnapos szervezet számára a megfelelő folyadék-utánpótlás. Sokan a különböző sportitalokra esküsznek, ám a kutatások eddig nem bizonyították, hogy ezek hatékonyabbak lennének a sima csapvíznél. A nehezebb, zsíros ételektől jobb, ha megkíméli az ember az alkhoholtól leszedált gyomrot, ám keksz vagy ropogtatnivaló segíthet, hogy a vércukorszint normalizálódjon.

Létezik csodaszer a másnaposság ellen?

 

 

Nagyon fontos, hogy a másnapos ember eleget pihenjen. Egy könnyed kocogás vagy más sport is segíthet, sportolás közben ugyanis olyan hormonok szabadulnak fel, amitől boldognak érezzük magunkat, ez pedig segíthet túljutni a másnapos levertségen, depresszión. A kutatók szerint a fájdalom- és fejfájás csillapítókkal okosan kell bánni, ugyanis alkohollal keverve egy csomó gyógyszer veszélyessé válhat. A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítókat például érdemes elkerülni másnaposan.

Talán a legnagyobb tévhit a másnaposság kezelésére a kutyaharapás szőrével módszer, vagyis, hogy az ember újra elkezdjen inni. Ez állítólag segíti a macskajaj leküzdését, de tudományosan nézve totál hülyeségről van szó, hiszen a már eleve leterhelt szervezetet csak újra elkezdi alkohollal kínozni.