Különóra


Fizika

Ki tudjuk hallani a hideg és meleg víz közötti különbséget

Alapvetően úgy tanuljuk, hogy öt érzékünk van: a látás, a hallás, a szaglás, az ízlelés és a tapintás. Valójában azonban kutatók kezdenek rájönni, hogy ennél jóval több mindent tudunk érzékelni, csak egyelőre nehéz megmagyarázni, hogyan – ott van például az, hogy legtöbben ki tudjuk hallani a hideg és a meleg víz csobogása közötti különbséget.

A Condiment Junkie márkaépítő vállalat vetette fel az ötletet, hogy az emberek képesek kihallani a hideg és meleg víz közötti különbséget – ez ugyanis sokat segítenek a reklámgyártóknak abban, hogy már maga a folyadék is tudja-e vonzóbbá tenni a reklámot a fogyasztó számára. A vállalat gyorsan készített is egy közvélemény-kutatást, hogy megállapítsa, igaza volt-e a feltételezésben, és kiderült: tényleg képesek vagyunk kihallani, hogy melyik a meleg, és melyik a hideg víz csobogása. Az emberek 85%-a jól határozta meg, hogy melyiket hallja!

(MEGOLDÁS: az első hang a hideg, a második a meleg.)

Persze az emberek először arra gondoltak, hogy a Condiment Junkie valahogy meghekkelte az eredményt, vagy a különbség onnan adódik, hogy másfajta bögrékbe töltötték ki a folyadékokat – a bögrék azonban bizonyítottan ugyanolyanok voltak. Mi áll a dolog hátterében?

A tudósok már régóta tudják, hogy a hideg víz lényegesen sűrűbb, mint a meleg, ez pedig annak köszönhető, hogy a víz molekuláris struktúrája megengedi az elektrosztatikus vonzást és kapcsolódást a különálló molekulák között, laza szerkezetet adva a folyadéknak. A hideg víz molekulái könnyebben tapadnak össze. Azt, hogy a víz hogyan folyik, a sűrűsége is befolyásolja, így az ilyenkor keletkező hang is megváltozik. Scott King, a Condiment Junkie egyik alapítója azt nyilatkozta, hogy a hangot a folyadékban található buborékok mennyisége is megváltoztatja – a melegebb vízben több légbuborék található, amitől magasabb lesz a kiöntéskor tapasztalt hang.