Különóra


Környezetvédelem

Kanadában van a világ egyetlen jegesmedvebörtöne

A hatalmas hangárban vasbetonnal megerősített ketrecekben tartják a rabokat, és ha a cellák egyre jobban megtelnek, ahogy most is történik, az azt jelzi, hogy valami komoly gond van a környéken.

A jegesmedve-börtön Churchillben, a Hudson-öböl nyugati partján található, mely régió jelenleg nagyjából 800 jegesmedvének ad otthont. A települést a medvék egyik forgalmas vándorlási útvonala mellé építették egykori alapítói, így az állatok a kezdetektől gyakran tévedtek be a házak közé. A lakók kezdetben vadászták a ragadozókat, de ettől csak tovább mérgesedett a helyzet. Amikor az 1960-as években egy támadásban meghalt egy gyermek, a helyiek más megoldást kezdtek keresni.

Most ha valaki meglát egy jegesmedvét a város környékén, csak fel kell hívnia egy 24 órán át elérhető telefonszámot, és a Jegesmedve Riadó Program munkatársai a kezükbe veszik az ügyet. Ha az állat távolabb van a településtől, megpróbálják elriasztani, de ha ez nem megy, vagy a medve beljebb téved, elkapják. Az állatot egy hengeres ketrecbe csalják, amelyben fókahúst helyeznek el csaliként. Mivel a ketrec egy utánfutón kap helyet, az elfogott medvét rögtön be is tudják szállítani a hangárba.

A börtön 1982-ben épült, és 28 jegesmedve számára van benne hely. Alapítása óta összesen több mint 2000 állat fordult meg itt. A medvék rendszerint csak nagyon rövid időt töltenek ketrecükben, mielőtt áthelyeznék őket. Ha eljött a szabadon engedés ideje, a gondozók elkábítják az állatokat, majd helikopterrel 70 kilométerre északra viszik. A állatokat rádiós nyomkövetővel is ellátják, hogy a továbbiakban követni tudják mozgásukat.

Kanadában van a világ egyetlen jegesmedvebörtöne

A börtönként szolgáló hangár (Forrás: Emma / Flickr)

 

A program óriási sikernek bizonyult mind az emberek, mind a medvék szempontjából, és település a jegesmedvék iránt érdeklődő turisták és szakemberek paradicsomává vált. Az utóbbi időben azonban ismét romlani kezdett a helyzet. Idén már több mint 386 riasztást kaptak a gondozók. Az ok egyszerű: a globális éghajlatváltozás miatt egyre kisebbé válik a medvék élőhelye.

A jegesmedvék fókákra vadásznak a jégen, a jégtakaró viszont egyre rövidebb ideig létezik az öböl vizén. Az állatok tavasszal és nyáron a szárazföldre húzódnak, és koplalnak. Ilyenkor napi egy kilogramm zsírt égetnek el, amíg kivárják a jég visszatérését. Erre néhány évtizede november elején került sor, az utóbbi években azonban egyre későbbre tolódik a tél megérkezése. Idén november végén az öböl még mindig jégmentes volt. Ilyen körülmények között a medvéknek egyre kevesebb idejük van a téli vadászatra, és arra, hogy elég energiát raktározzanak el zsír formájában magukon a nyári hónapokra.

Ezért nyáron is enniük kell, ami azzal jár, hogy egyre bátrabban bemerészkednek az emberi településekre is. Évről évre egyre kevesebb medvekölyök születik és éri meg a felnőttkort, a populáció létszáma pedig megállíthatatlanul csökken. Így bár az sem jó, hogy a jegesmedvebörtön egyre gyakrabban van tele, az igazán szomorú az lesz, amikor végleg kiürül.