Különóra


Biosz

Így nőnek a fogak

A legtöbb ember élete során 20 tejfogat és 28–32 állandó vagy maradó fogat növeszt. Bár a fogak előtörésének időpontja nagyon eltérő lehet, a mellékelt gif azok átlagos megjelenését ábrázolja, az alsó skálán jelezve az életkort.

Így nőnek a fogak

via Imgur

 

Érdekes tény, hogy bár legtöbb emlősnek összesen 12 nagyőrlője van, az emberiség egy jelentős részében napjainkban már nem fejlődik ki mind a 4 leghátsó őrlőfog, amelyeket bölcsességfogaknak is neveznek. Ennek hátterében a szakértők szerint az állhat, hogy ahogy az ember agykoponyája megnőtt az evolúció során, az állkapcsok alakjának is meg kellett változnia, így azokon egyre kevésbé maradt hely mind a 32 fognak.

Mivel közben a táplálék feldolgozása, főzése, sütése is egyre feleslegesebbé tette az összes őrlőfog megtartását, az idők során egyre előnyösebbé vált, ha valakinek egy-egy genetikai eltérés miatt nem fejlődött ki valamelyik bölcsességfoga. A fogak előtörése a bölcsességfogak fokozatos elvesztésével sokkal egyszerűbbé és fájdalommentesebbé válik, így az ezt segítő génváltozatok egyre jobban elterjednek a népességben.