Különóra


Környezetvédelem

Gombák és baktériumok gyárthatják a jövő bútorait

Gombák és baktériumok által „növesztett” bútorokat kezdett árusítani két amerikai cég. Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a képen látható kisasztalok fából és márványból készültek, valójában gombafonalak sűrű szövedékéből, mezőgazdasági hulladékból, illetve mikrobákból állnak.

Az újfajta bútorok ugyanis nem hagyományos értelemben vett gyártás útján, hanem biofabrikációval készültek, vagyis biológiai organizmusok hozták létre őket. A gombák termőtestét (kalapját és tönkjét) felépítő sűrű fonalszövedék, a micélium sokféle formára és keménységre tehet szert, attól függően, hogy milyenek a környezeti feltételek. A bútorok egyik ötletgazdája, Eben Bayer évekkel ezelőtt rájött, hogyan tudja a szövedéket a nikecellhez hasonló csomagolóanyaggá növeszteni. Cége, az Ecovative már szerződést is kötött a Dell-lel speciális, biológiailag lebomló csomagolások gyártására.

A szakértő azonban több éves kísérletezés után arra is ráébredt, hogy a micéliumból egészen másfajta anyagok is létrehozhatók. Megfelelő hőmérséklet és széndioxid-szint mellett például kifejezetten kemény szerkezetekbe is össze tudnak állni a fonalak. Ha pedig ezek közé faforgácsot vagy más növényi törmeléket helyezünk, a fonalak ezeket a tápanyagforrásokat is behálózzák, és beépítik a szerkezetbe. Amikor a micélium tápláléka elfogy, a hálózat elpusztul és megkeményedik. A kész szerkezetet összepréselve még keményebbé tehető az anyag, amelyből így olyan lemezek gyárthatók, amelyek elbírják az ember súlyát is.

Hasonló elven működik a márványos asztallapokat létrehozó folyamat is. Ezt olyan baktériumok formálták, amelyek kalcium-karbonátot, azaz mészkövet hoznak létre az útjukba kerülő homokszemek körül, hasonlóan a kagylók héjának vagy a korallzátonyoknak a keletkezéséhez. A homokszemek méretének változtatásával, a környezet savasságának és hőmérsékletének megválasztásával, illetve festékek hozzáadásával változatos színű és anyagú szerkezetek hozhatók létre a baktériumok segítségével.

Gombák és baktériumok gyárthatják a jövő bútorait

 
Baktériumok által készített építőanyagok (Forrás: bioMASON)

 

A hozzávalóktól és a körülményektől függően téglának, térkőnek, csempének vagy asztallapnak használható anyagok is növeszthetők a módszerrel, mondja Ginger Krieg Dosier, a másik említett cég, a bioMASON alapítója. A cég a speciális „biocementet” használva korábban több teret lekövezett, és jelenleg már olyan építési vállalkozókkal is együttműködik, akik helyben növesztett téglákból kívánnak építeni.

A biofabrikáció nagy előnye a hagyományos gyártással szemben, hogy sokkal kisebb terhet ró a környezetre. A növesztett téglákat például nem kell kiégetni, hanem azok szobahőmérsékleten is megfelelő keménységűvé válnak, a micéliumból készült csomagolás pedig gyorsan lebomlik. A gyártási folyamat ráadásul nem is túl hosszú: míg a téglák előállítása vagy egy szék legyártása hagyományos módszerekkel 3–5 napot vesz igénybe, biofabrikációval szintén kevesebb mint egy hét alatt megoldható ugyanez. Ha pedig beindulna az ilyen termékek tömeges növesztése, a módszer jóval olcsóbbá is válhatna, mint a tradicionális megoldások, állítják a fejlesztők.