Különóra


Űrkutatás

Felejtsd el, amit eddig tanultál: a Jupiter nem a Nap körül kering

Talán nem mondunk el nagy újdonságot azzal, hogy a Jupiter óriási – pontosan ez az oka annak, hogy nem a Nap, hanem egy közös gravitációs középpont körül kering a Nappal együtt.

Földrajzon megtanulja az ember, hogy a Naprendszerben a bolygókat a Nap gravitációs ereje tartja össze, és minden bolygó a Nap körül kering – pedig ez egyáltalán nem igaz. A legtöbb bolygónál persze így van, a Jupiternél azonban nem – az óriásbolygó teljesen máshogyan viselkedik, köszönhetően hatalmas méretének.

A Jupiter nagyrészt gázokból (hidrogénből és héliumból) áll, tömege két és félszer akkora, mint a Naprendszer összes többi bolygójáé együttvéve. Ebből ered, hogy gravitációs középpontja (azaz az a pontja, amely körül kering) nem a Nap belsejében található, mint a többi bolygónak, hanem a Nap felszínén. 

A Jupiter tehát nem egy egyhelyben álló Nap körül kering, hanem mindketten egy közös gravitációs középpont körül mozognak. Nem tűnik egyszerűnek, de az alábbi gif segít megérteni – ezzel az infóval pedig könnyen tudsz menőzni a földrajz dolgozatban, ha plusz pontot akarsz!