Különóra


Nyelvtan

Akasztófáról szabadult ember miatt használunk egy kifejezést

Tudod, hogy miért használjuk a szegény, vagyontalan emberre azt a kifejezést, hogy ágrólszakadt? Elég hátborzongató története van a csavargó vagyontalanra alkalmazott szinonimánknak.

A középkorban az akasztás itthon is elég gyakori kivégzési módnak számított – akkoriban még legális volt a halálbüntetés, és ez volt az egyik legolcsóbb módja, arról nem is beszélve, hogy nagy tömegek szórakoztak a szerencsétlenül járt, bűnös vagy ártatlan áldozatokon.

Volt azonban egy apró reménysugár az akasztásra ítélt ember számára: a magyar szokásjog szerint azt, akinek rosszul kötik a nyakába a kötelet, ezért leesik az akasztófáról, futni kell hagyni. Az ágrólszakadt tehát az akasztófa ágát jelenti, és eredetileg a megmenekült halálraítéltet értették alatta.

De hogy lett akkor az ágrólszakadt kifejezés a szegénység szinonimája? Úgy, hogy a megmenekült halálraítélt még sem járt olyan jól, mint ahogy az elsőre hangzik: ugyan az életét megkímélték, egyszerre száműzték is, és elkobozták minden vagyonát. Így lett ágrólszakadt, azaz nincstelen.