Különóra


Társadalom

A világ legjelentősebb vallási központjai

Ha körbenézünk a világban, meglehetősen sok olyan helyet találunk, amelyek kiemelt jelentőséggel bírnak valamelyik vallás számára. Ezek a helyek jellemzően vallásalapítók és próféták életéhez vagy valamilyen fontos cselekedetéhez kapcsolódnak. Általában hatalmas templomok és imahelyek jelzik az ide látogatóknak, hogy szent helyen járnak.
flickr/Sergio Carbajo

Vatikán

A katolikus egyház hagyománya szerint Szent Péter volt Róma első püspöke, akit Jézushoz hasonlóan keresztre feszítettek. Hogy méltóképpen emlékezzenek meg a vértanúhalált halt Péterről, a már keresztény uralkodó, Konstantin császár arra a dombra emeltette Róma első keresztény templomát, ahol Péter hamvait eltemették. Ma itt található a Szent Péter-bazilika, az előtte fekvő téren hívők ezrei szoktak összegyűlni, hogy meghallgassák az itt székelő pápa áldásait és szentbeszédeit. A Vatikán a 2000 éves kereszténység egyik legfontosabb központja, fennállása során mindig is független volt, leszámítva azt a néhány évet, amikor Napóleon Franciaországhoz csatolta.

 

vatican-176929_1920

 

Váránaszi

Mivel a hinduizmus az egyetlen olyan világvallás, amelynek nincs vallásalapítója, Váránaszi nem köthető semmilyen személyhez. A Gangesz partján fekvő szent város a világ egyik legrégebben lakott települése, régészek szerint a Kr. e. 2000-res évek óta élnek itt folyamatosan emberek. Ezzel Váránaszi a bibliai Ninivével és Babilonnal egyidős, jelenleg valamivel több mint egymillió ember él a városban. A hinduk szerint halálunk után újjászületünk, ezt a folyamatot nevezik szánszárának. Azonban úgy tartják, hogy ez a körforgás Váránasziban megszakítható, ezért rengeteg idős ember utazik ide élete utolsó időszakában, hogy befelé forduljon és megbékéljen a halállal. A városban rengeteg hindu fesztivál és ünnepség van, a leglátványosabb talán a novemberben megtartott Ganga Mahotsav. Az ünnep 5 napon keresztül tart és rengeteg zarándokot és turistát csábít Váránasziba. Ilyenkor a zarándokok egy kis gyertyát vagy fáklyát tartalmazó hajót úsztatnak a Gangesz folyón.

 

flickr/Juan Antonio F. Segal

flickr/Juan Antonio F. Segal

 

Mekka

Mekka az iszlám legszentebb helye, ám a várost még a vallásalapító Mohamed próféta születése előtt alapították. A város szívében található Kába-szentély a muszlim világ központja, a hagyomány szerint még Ábrahám alapította. A Kába-szentély és az abban található Kába-kő olyan fontos szerepet tölt be az iszlámban, hogy ima idején minden hívőnek a szentély felé fordulva kell imádkoznia. Mekkát minden évben zarándokok milliói keresik fel, ugyanis a Korán szerint minden muszlimnak kötelessége élete során legalább egyszer elzarándokolnia a Kába-szentélyhez.

 

mecca-656774_1920

 

Lhásza

A buddhizmus központja a világ egyik legmagasabban fekvő városa, Lhásza ugyanis a Himalája 3650 méter magas sziklái közé épült. A várost még a Kr. u. 7. században alapították, ekkor építették fel a ma is működő Dzsokhang kolostort. Tradicionálisan Lhásza a buddhizmus legfőbb szentségének, a dalai lámának a székhelye, akinek lakhelye a Potala palotában volt. Ám Tibet 1951-es kínai megszállása óta a láma száműzetésben él Indiában, így a palotában ma senki sem lakik.

 

Potola palota | commons.wikimedia.org