Különóra


Fizika

A világ leghatalmasabb robbanása, ami megteremtett mindent

A világegyetem kora már önmagában elképesztő és egészen felfoghatatlan: 13 800 000 000 év! Mivel ezt a számot elég nehéz emberi aggyal felfogni, képzeljük el, hogy a világegyetem 13 éves. Ha így nézzük, a Föld csupán 4,5 éves, a földi élet a negyedik év körül jelent meg, a dinoszauruszok 3 héttel ezelőtt haltak ki, a piramisokat 3 perce építettük, 2 másodperce volt az első világháború, és mindössze 1 másodperccel ezelőtt találtuk fel az internetet. Elég durva nem?

A tudomány mai állása szerint a világ az ősrobbanással kezdődött. Hogy mi volt az ősrobbanás előtt, azt igazából nehéz megmondani, ugyanis az elméleti fizikusok szerint az ősrobbanás volt az az esemény, amely létrehozta a teret és az időt, így nincs értelme belegondolni, hogy mi volt előtte, mivel nem volt idő, egyszerűen nem tudunk hátrébb menni. Persze vannak matematikai függvények, amelyekkel belemehetnénk, hogy mi lehetett ekkor, de azt földi halandó, sőt, még a szuperintelligens matematikusok sem feltétlenül képesek elképzelni.

Az ősrobbanás pillanatában az univerzum egy elképesztően apró dologból hirtelen kitágult egy elképesztően gigantikus valamivé. De tényleg, nem egészen egy másodperc alatt, egy nagyjából narancs méretű univerzumból keletkezett a sok milliárd fényéves világegyetem. Az alapvető fizikai jelenségek, mint a gravitáció vagy az elektromágnesesség, szintén ekkor jöttek létre. Az ősrobbanás után az univerzum elég sokáig irgalmatlanul forró volt. Aztán 380 ezer évvel később végre lehűlt nagyjából 2700 Celsius-fokra, így létrejöhettek az olyan alapvető elemek, mint a hidrogén és hélium. 

Elképesztő belegondolni, de mi, emberek, és minden, ami körülöttünk létezik, ugyanabból az energiából keletkezett, ami az ősrobbanás során létrejött. Ahogyan az univerzum szép lassan kihűlt, az anyag és sugárzás szétválhatott, és létrejöttek a ma ismert anyagok. Ettől kezdve észlelhető az úgynevezett háttérsugárzás, amely az ősrobbanás egyik közvetlen bizonyítéka. A háttérsugárzást ti is megleshetitek, csak be kell kapcsolnotok hozzá a rádiót vagy a tévét. Amikor nem csatornát néztek, hanem csak azt a hangyázó üres képernyőt, akkor az a fura statikus zaj, amit láttok és hallottok, maga az ősrobbanás ujjlenyomata, ami évmilliárdok óta utazik a világűrben. Ugyanez a háttérsugárzás a felelős azért, hogy a hőmérséklet még a világűrben sem abszolút nulla, hanem 2,45 Kelvin. Ez persze nem sok, de pont egy picivel több a nullánál.

Ugyancsak az ősrobbanást bizonyítja, hogy az univerzum fokozatosan növekszik. A fények is idő kell, hogy ideérjen hozzánk, a Napból például 8 perc alatt ér ide a foton. Az űrtávcsövekkel megfigyelt galaxisok (amelyek olyan mesze vannak, hogy mire ideér a fényük, csillagaik jó eséllyel már nem is léteznek) döntő többségének a színe pirosas árnyalatot mutat, amely arra enged következtetni, hogy egyre távolodnak tőlünk. Ez a Doppler-hatás miatt van, amiről korábban már itt írtunk.