Különóra


Biosz

A kutyáknak is lehet belső iránytűjük

Az legalábbis, hogy dolguk végzése közben hajlamosak észak-déli irányba tájolni magukat, arra utal, hogy talán érzékelik a Föld mágneses mezejét. Erre a következtetésre jutott az a német és cseh kutatókból álló tudóscsoport, akik összesen 70 kutya pisilési és kakilási szokásait vizsgálták két éven keresztül.

Az állatok csaknem mindig úgy végezték nagydolgukat, hogy fejük északra vagy délre nézett, és a nőstények vizelés közben is ezt a két irányt részesítették előnyben. A 37 különböző fajtába tartozó kutyát nagy, nyílt mezőkre vitték ki a vizsgálat során, hogy lehetőleg semmiféle épület vagy egyéb tereptárgy ne befolyásolja őket, miközben dolgukat végzik.

A szakértők abból gondolják, hogy a kutyák az iránytűk mutatóihoz hasonlóan mágneses északhoz igazodnak, hogy amikor a mágneses mezőben zavarok léptek fel, mert például a Napból a szokásosnál nagyobb mennyiségű töltött részecske érte el a Földet, az állatok tájolódása kevésbé volt következetes. Amikor aztán bolygónk mágneses mezejében helyreállt a megszokott rend, a kutyák ismét az észak-déli iránynak megfelelően álltak be, ha rájuk jött a szükség.

Azt egyelőre senki sem tudja, hogy az ebek miért és hogyan orientálják magukat a mágneses erővonalaknak megfelelően, de annyi bizonyos, hogy amennyiben valóban ezt teszik, nincsenek egyedül. Azt talán sokan tudják, hogy a madarak a mágneses mezőt érzékelve navigálnak gyakran több száz vagy több ezer kilométeres útjaikon. Néhány évvel ezelőtt a galambok fülében mikroszkopikus vasgolyókat azonosítottak, amelyeknek fontos szerepe lehet földi mágneses mezők érzékelésében.

De számos más faj is akad, amely képes ugyanerre. 2008-ban egy kutatócsoport a Google Föld műholdfelvételei alapján jött rá arra, hogy a marhacsordák tagjai többnyire észak-déli irányba tájolják testüket miközben legelnek, függetlenül attól, hogy a Nap éppen merre jár az égen, vagy hogy honnan fúj a szél.

A mágneses mezők érzékelésére ráadásul az ember is képes lehet, még ha nem is feltétlenül tudatosan teszi ezt. Saját szemünkben is van ugyanis egy olyan fehérje, amely alkalmas lehet az erővonalak észlelésére, bár az ezzel kapcsolatos kutatások egyelőre még nagyon korai szakaszukban járnak.