Különóra


Különóra Biosz

A hering szellentéssel kommunikál

Nagyon furán hangzik, de így van: a kutatók gyors, ismétlődő tikkelő hangoknak nevezik ezeket a szellentéseket, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy a heringek tudjanak kommunikálni egymással. Egyelőre nem tudni, mit mondanak egymásnak „fingnyelven”, de biztosan van valami információátadási szerepe a dolognak, tekintve a szellentések formáját és gyakoriságát.
Forrás: Jacob Bøtter

Az emberi szervezet esetében a szellentés teljesen természetes jelenség, azt jelenti, hogy a felgyülemlett bélgázok távoznak a testből. Egy egészséges felnőtt akár napi fél-másfél liternyi bélgázt is kieregethet. Társadalmi szempontból a legtöbb helyen illetlenségnek számít szellenteni, valószínűleg ez a kellemetlen szagoknak köszönhető, amit a távozó bélgáz kéntartalma okoz.

Nem így a heringek esetében, ahol nem csak hogy elfogadott dolog a szellentés, de fontos kommunikációs eszközként is szolgál – igaz, egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan mit mondanak vele a halak. A kutatók gyors, ismétlődő tikkelő hangoknak nevezték el hivatalosan ezeket a kommunikációs gázürítéseket, aminek a rövidítése angolul FRTs (Fast Repetitive Tick sounds), ez pedig nagyon emlékeztet a szellentések angol megfelelőjére, a „farts” szóra. Megfigyelték, hogy ezek a szellentések jellemzően 0,6 – 7,6 másodpercig tartanak, és 7-től egészen 65 alkalomig ismétlődhetnek egymás után. Nem szakaszosan történnek, hanem egy hosszabb szellentésként – tehát nem csak egy-két kósza buborékról, hanem buboréktömegről van szó.

A kutatók arról is meggyőződtek, hogy ezek a szellentések valóban a heringek szebbik felén keresztül kerülnek a vízbe, és ugyanúgy bélgázkieresztésekről beszélhetünk, mint az emberi test esetében. Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan milyen kommunikációs célokat szolgálnak a pukik, pár dolgot azonban már sikerült kizárni: nem vészjelzéskor használják őket, és az is biztos, hogy semmi közük nincs a párkereséshez sem.

Feltételezik, hogy egyfajta összetartozási jelekként értelmezhetik a heringek a szellentéseket, vagyis csoportban mozgás során le tudják velük csekkolni, hogy megfelelő számú-e a csoport, és mindenki rendben van-e úszás közben. Ez csak akkor logikus, ha a szellentést a ragadozók nem hallják – ami így is van, hiszen 2 kHz-es hangokról van szó, amelyeket a legtöbb heringre leselkedő, éhes ragadozó egyáltalán nem hall meg.