Sorozatok

Eszement játékok

Az Eszement játékok egy népszerű tudománnyal foglalkozó televíziós sorozat, amely a kognitív tudományt igyekszik bemutatni az illúziókra, kísérleti pszichológiára és az egyes józan ésszel ellentétes állítások valósságára történő fókuszálással.

Attól a perctől kezdve, hogy megszülettünk, egy másfél kilós nyálkás gombóc irányítja valamennyi cselekedetünket, minden röpke gondolatunkat, minden gyors döntésünket, minden komplex, hosszú töprengés után meghozott ítéletünket. Agyunk hősies fizikai erőfeszítés árán igyekszik feldolgozni és értelmezni az érzékszerveink által a külvilágról szerzett végtelen információrengeteget, ám az adatok olykor túl nagy ütemben és túl nagy mennyiségben érkeznek ahhoz, hogy kezelni tudjuk őket. Így fordulhat elő, hogy olykor még a legnyilvánvalóbb nyelvtani hibákat se vesszük észre egy nyomtatott szövegben. Alig 12 watt energia felhasználásával agyunk kitölti a fehér foltokat, esélyt adva a hibák elkövetésére – jó hír azonban, hogy megfelelő edzés esetén, akárcsak testünk bármely izma, agyunk teljesítménye is javítható.

Az Eszement játékok című sorozat többek közt meglepő eredményt hozó fejtörőkkel, optikai illúzión alapuló beugratásokkal és nehezen hihető tudományos tényekkel bizonyítja agyunk sebezhetőségét. Legyen szó utcán megállított emberekkel elvégzett mulatságos kísérletekről, vagy a játékba a televíziónézőket is bevonó logikai feladatokról, agyunk a sorozat minden egyes percében füstölni és kattogni fog a szokatlanul erős igénybevételtől! 

Az epizódok házigazdája Jason Silva “csodafüggő” filmkészítő és Apollo Robbins megtévesztés-specialista.

Február 6-tól az M5 műsorán.