Kultúra

Modern ivónóta, Karinthy és Krúdy Óbudán

Gazdag programot ígér az Újnyugat Irodalmi Kör estje az Óbudai Társaskörben szeptember 18-án, vasárnap este. Irodalmi kávéházba invitálják a nagyérdeműt a Kulturális Örökség Napjai óbudai záróeseményére. A közönség megismerheti a Zöld Csaba - Schwalm Zoltán alkotópáros irodalmi igényű dalait, Miske Emő festményeit és Dúzsi Tamás, borász díjazott borait, sőt hallhatják verseket mondani a „rozékirályt”!

Az előadás (Modern Ivónóta) egyszerre lesz a Zöld Csaba – Schwalm Zoltán alkotópáros bemutatkozása, egy új, a kortárs költészetet népszerűsítő zenekar premierje, Miske Emő festményeinek az előadás alatt, a színpadtérben(!) látható „mini-tárlata”, s a bor- és a kávéházi kultúra nemes ünnepe.

A Korponay Zsófi énekesnővel és Blazsovszky Ákos gitáros-énekessel kiegészült együttest a József Attila Színház művészei alkotják. A Szabó Zoltán Attila vezette Legendák nyomában – irodalmi szalonban született a gondolat, hogy egy a jelenkor életérzéseire frissen, ugyanakkor irodalmi igénnyel reagáló zenekar szülessék. A Madách Színházban Jean Valjeant alakító, a József Attila Színházban Don Quijote szerepére készülő színész-zeneszerző, Zöld Csaba és a népszerű költő, Schwalm Zoltán mindössze néhány hónap alatt készítette el a figyelemre méltó, sokszínű, immár lemezanyaggá érett repertoárt. 

A vers koncerten egyebek közt elhangzik a címadó Modern ivónóta, az Újrahasznosított bordal és a Ferenciek tere egyedi hangulatát érzékeltető rockballada. S a publikum alighanem örömmel fogadja majd a Csacskaverset, ami egy különleges, a capella szerzemény a szerelemről, az összetartozásról, a családalapítás élményéről.

A Kulturális Örökség Napjainak óbudai záróeseménye a Nyugat legendáiról sem feledkezik el, így a vers-koncert mellett helyet kapnak olyan klasszikusok is a programban, mint Karinthy, Kosztolányi, Babits, Somlyó, Heltai vagy Juhász Gyula. A kortárs szerzők közül Barabás Szilvia, Molnár József, Horváth Gábor Miklós, Váczy András a Nyugat Plusz folyóiratban közölt alkotásait „ízlelheti” a nagyérdemű.  

Az est vendége: Dúzsi Tamás borász, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának idei kitüntetettje, aki előadóművészként is csatlakozik az „újnyugatos” produkcióhoz. Persze, ez alkalomra díjnyertes borait ugyancsak Óbudára utaztatja Szekszárdról. A klasszikus és kortárs kávéházi csemegékhez tehát szép borok társulnak.