Különóra


Matematika

Van értelme a számmisztikának?

Sokan gondolhatjuk, hogy a számok körüli babonák a múlt egy megmosolyogtató furcsaságai. Ám a helyzet az, hogy sok kultúrában mind a mai napig erős hiedelmek veszik körül a számtant. Vannak számok, amelyeket még ma is szerencsésnek vagy szerencsétlennek tartanak. Gondoljunk csak a péntek 13-ra, vagy egyáltalán, a 13-as számra, amelynek még mindig nem túl jó a híre.

„Áltudománynak” szoktuk nevezni azokat a magukat tudományosnak tekintő területeket, amelyek nem felelnek meg a tudomány alapszempontjainak. Fontos például, hogy egy jelenség megfigyelhető, mérhető és megismételhető legyen, enélkül nem lehet tudománynak nevezni. A kémia például ezen szempontok alapján tudományos módszernek tekinthető, hiszen ha a kólába Menthost dobok, az minden alkalommal ugyanúgy ki fog spriccelni a műanyag flakonból. Ezzel szemben péntek 13-án egyáltalán nem biztos, hogy balszerencse fog érni, bár, ha lekésem a buszt tény, hogy ráfoghatom a peches napra a dolgot. Ettől függetlenül a buszt péntek 12-én is lekéshetem. Ha ebből a szempontból nézzük, a számmisztika bizony egyáltalán nem tudományos, ettől függetlenül emberek milliárdjai hisznek benne.

Az Egyesült Államokban például a mai napig vannak épületek, ahol a 12. után, a 13. emeletet kihagyva, egyből a 14. következik. Hasonlóképpen a házszámozásnál is gyakran kimarad a 13-as szám. A sportokban a mai napig kitűntetett jelentősége van néhány számnak. A labdarúgásban világszerte a 10-es, valamint a 7-es számhoz kötik a legjobb játékosokat.

A legfurcsább számfétist valószínűleg Kínában találjuk. Kínában a 8-as számot tartják a legfontosabb számnak, a szerencsét, vagyont és jólétet is hozzá kapcsolják. Olyannyira fontos a kínaiaknak a 8-as szám, hogy például minél több 8-as szám szerepel egy telefonszámban, az annál drágábban értékesíthető. 2003-ban egy kizárólag nyolcasokból álló telefonszámot például megközelítőleg 84 millió forintért értékesítettek egy repülőtársaságnak. Nem úgy, mint a 4-es és az 5-ös számok, ugyanis ezek balszerencsét hoznak, így az ezeket tartalmazó telefonszámok viszont jó olcsók. A 8-as fétis a repülőgépek számozásánál is megjelenik, rengeteg légitársaság felfedezte a kínaiak vonzódását ehhez a számhoz, és a Kínába tartó repülőjáratok számait telepakolták 8-asokkal.

Úgy fest, az emberiség gondolkodásában tehát még mindig erős szerepe van bizonyos számoknak, és ez jó eséllyel még nagyon sokáig így lesz. Ugyanakkor tudományos értelemben egyáltalán nincs semmi értelme a számmisztikának.