Különóra


Irodalom

Van egy Ady Endre nevű falu Romániában

Ady Endre Érmindszenten született, ami ma Románia része – a falu annyira büszke a történelmére, hogy becenevet is adott a településnek. Így lett Érdmindszentből Adyfalva.

1877-ben született Ady Endre Érmindszenten, a híres Ady-kúria viszont csak 1907-ben épült fel a településen. A költő 1888-ban elkerült a faluból Nagykárolyba – csak felnőttként tért vissza, amikor politizálása miatt támadni kezdték. Előbb ide, majd Párizsba menekült.

Adynak két házat is szentelnek a faluban: az egyik szülőháza, egy nádfedeles, háromosztatú parasztház. Pontos építési dátumát nem ismerjük, valamikor a 19. század második felében építhették. Ady anyja, Pásztor Mária úgy örökölte, rajta keresztül jutott a család birtokába. Az épület 1953-ban leégett, de sikerült maradéktalanul restaurálni. 

A másik ház, amelyben emlékmúzeum működik, a korábban említett Ady-kúria, ahol számos, a család birtokában álló tárgyat is megtekinthet az ide látogató. A két épület között még áll az Adyék gémes kútja, és Ady emlékére épített bronz mellszobor is. 

Bár magyarul Adyfalvának becézik, románul gyakorlatilag egyszerűen Ady Endrének hívják a települést, így is emléket állítva a híres költőnek.