Különóra


Matematika

Tudtad, hogy egy kilogramm nem is 1000 gramm?

Mennyit nyom 1 kilogramm? Oké, még szép, hogy egy, azaz 1 kilogrammot. Talán még jobb válasz lenne, hogy 1000 grammot. Ugyanis egy gramm az pontosan annyit nyom, mint egy köbcentiméternyi, 0 Celsius-fokos víz. A válasz tehát lehetne az, hogy 1 kilogramm = 1000 köbcentiméter, 0 Celsius-fokos H2O. A valóság azonban ennél sokkal abszurdabb.

Egy kilogramm meghatározásánál ugyanis nem egy képletet vagy x köbcentiméternyi vizet kell, hogy keressünk, hanem egy tárgyat. Franciaországban található egy fémhenger, amely pontosan 1 kilogrammot nyom. Emögött nincs semmiféle tudományos magyarázat, egyszerűen csak létrehozták 1870-ben a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalt, amelyben a mai napig őrzik az 1 kilogrammos súly eredeti darabját. A „Le Grand K” nevezetű tárgyat, vagy hivatalos nevén a Kilogramm Nemzetközi Prototípusát, egy széfben őrzik Párizsban, a világtól elzárva.

Ennek a tárgynak a súlya pontosan egy kilogramm, és a helyzet az, hogy ez nem is lehetne másképpen, hiszen ez maga a kilogramm. Ha ez a tárgy kevesebben nyomna, akkor az számítana egy kilogrammnak. Furcsa belegondolni, hogy a tudomány – ami mindig mindent pontosan levezet és meghatároz – egyik legfontosabb mértékegysége egy pincében őrzött fémtárgyon alapul. A fizikában például számtalan elmélet és fogalom alapul a kilogrammon, ott van például a newton meghatározása:

Egy newton az az egységnyi erő, amely egy 1 kilogramm tömegű testet 1 másodperc alatt 1 méter per szekundum sebességre gyorsít fel.

Tehát, ha a kilogramm más súlyt jelentene, akkor az egész törvény bukna. Pedig úgy tűnik, a kilogramm prototípusaként szolgáló fémtárgy lassan, de veszít a súlyából. A tudósok nem tudják, pontosan miért, de amikor legutoljára 1989-ben megmérték a tárgyat, az néhány nanogrammal kevesebbet nyomott, mint amikor elkészítették. A tudósok ezért dolgoznak egy olyan képleten, amely kifejezheti és állandósíthatja a kilogramm súlyát, valamint elválaszthatja végre a Párizsban őrzött fémdarabtól. A kilogramm újra meghatározásáról elvileg 2018-ban fognak konferenciát tartani.