Különóra


Irodalom

Tudtad, hogy az Anna Kareninát eredetileg sorozatban adták ki?

Az Anna Karenina az egyik leghosszabb kötelező olvasmányok közé tartozik – mégsem ez volt az oka annak, hogy eredetileg nem jöhetett ki egy egész könyvben, hanem csak kisebb részletekben. A probléma Tolsztoj politikai nézeteivel volt.

Lev Tolsztoj 1873-1877 között írta meg az Anna Kareninát, kicsivel a Háború és béke befejezése után. A könyv eredetileg szerelmi regénynek indul, de aztán társadalmi rajzzá szélesül – és pontosan ez az oka annak, hogy megjelenését nem engedték nagyregényben, csupán kisebb részletekben.

Az Anna Kareninában képviselt politikai nézetek ugyanis népszerűtlennek számítottak Tolsztoj korában – ráadásul a kiadója politikai felfogásával sem egyeztek. Így az a négy év alatt, amíg az író dolgozott a művön, részletekben jelenhetett csak meg Az Orosz Hírnök című újságban. 

Irodalomtörténészek ráadásul úgy tartják, hogy Tolsztoj saját maga politikai meggyőződéseit és nézeteit írta bele Levin karakterébe – sőt, mi több, Levin és Kitty románca is nagyon hasonlít Tolsztoj és Szofja Andrejevna Bersz kapcsolatára.