Különóra


Irodalom

Tudod, hogy mi a legnépszerűbb regény a világon?

Félre a Harry Potterrel és a Da Vinci-kóddal – a rekordtartó írót úgy hívják, hogy Miquel de Cervantes, és kis könyvéből a mai napig 500 millió példány kelt el.

Ha a világ legtöbb példányban eladott regényére gondolunk, valószínűleg azért nem egy klasszikus, hanem egy modern sikerkönyv jut az eszünkbe: mondjuk a Harry Potter széria, vagy Dan Brown Hollywoodba is beszivárgott munkássága, esetleg egy A szürke ötven árnyalata-féle ponyvasorozat.

Pedig a rekordtartó egy olyan könyv, amit tényleg mindenki ismer: Cervantes Don Quixote-ja, azaz teljes nevén Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha című regénye. 

A könyvet először 1612-ben adták ki, és bár rögtön nagyon népszerű lett, a pontos eladási adatokat a kiadási dátum miatt nehéz megbecsülni (1612-ben azért még nem vezettek olyan pontos nyilvántartást, mint most). Az 500 millió eladott példány tehát csak becslés, de abból egy biztosabb fajta – és ezzel ez a legtöbbet eladott regény a világon.

Érdekesség, hogy ha nem regényről, hanem a legtöbb példányban eladott könyvről beszélünk, akkor már rögtön megváltozik a lista, és nem más ugrik az élre, mint a Biblia. Ezt mondjuk annyira nem nehéz elképzelni, hiszen jó régi könyvről van szó!