Különóra


Ókor

Tényleg rabszolgák építették a piramisokat?

Dunát lehetne rekeszteni az olyan ábrázolásokkal, amelyeken kiéheztetett, beteg, gyenge rabszolgák ostorcsapások ösztönzésével hordják a nehéz köveket a piramisokhoz. Ennek a képnek azonban nem sok valóságalapja van – ma már tudjuk, hogy nem rabszolgák, hanem megfizetett munkások dolgoztak a fáraók szentélyein.

Egy turista 1990-ben bukkant rá a gízai piramisoktól nem messze néhány sártéglából épített sírra, amelyekről végül kiderült, hogy a piramisok építőinek testét rejtik. A sírokban találtak sör- és kenyérmaradványokat, méghozzá köcsögökben elzárva, ajándékként a túlvilágra. Egyiptom egykori főrégésze, Záhi Havássz szerint ez azt jelentette, hogy valójában tényleg nem rabszolgák építették a piramisokat, hanem megbecsült, munkájukért megfizetett emberek.

A tudomány jelenlegi állása szerint azokat, akik piramist építeni érkeztek, szegény vidéki családokból választották ki, és élelmet, szállást, sokszor még akár fizetséget is kaptak a munkájukért. A fáradozásaikat annyira megbecsülték, hogy ha valamelyikük építkezés közben halt meg, méltó módon eltemették, nem messze fáraója szent piramisától – ez hatalmas megtiszteltetés volt az ókori Egyiptomban. 

A gízai piramisok közelében megtalált sírok a negyedik dinasztia idejéhez tartoztak, amely Kr. e. 2575 – Kr. e. 2467 között ült a trónon – akkor, amikor a gízai piramisokat építették. 
A régészeknek szerencséjük volt a sírokkal, hiszen azok nem tartalmaztak sem aranyat, sem drágakövet, így a fosztogatók békén hagyták őket. Az építők földi maradványai nagyon jó állapotban maradtak fel, így könnyű őket vizsgálni. A most fennálló eredmények alapján úgy gondoljuk, hogy a piramisépítők három hónapos időszakokban dolgoztak, és nagyjából tízezer embernek kellett 30 évig dolgoznia azon, hogy elkészüljön egy építmény. 

Korábban a görög történetíró, Hérodotosz leírása alapján gondoltuk, hogy a piramisépítők rabszolgák voltak – bár keményen dolgoztak, és kívülről akár annak is tűnhettek, mégsem kényszerből végezték a munkájukat.