Különóra


Irodalom

Tényleg létezett Shakespeare?

Lenni, vagy nem lenni: az itt a kérdés – írta William Shakespeare az egyik leghíresebb tragédiájában, a Hamletben. De tényleg Shakespeare írta a ezt, a Rómeó és Júliát és a többi művet? 150 évvel az angol író halála után kétségek merültek fel valódiságával kapcsolatban. De ha nem Shakespeare, akkor ki írta ezeket a korszakos remekműveket?

A misztikumot erősíti, hogy Shakespeare életéről nagyon keveset tudunk. Ha minden igaz, akkor Londonban élt, ahol elég pénzt szedett össze ahhoz, hogy házat vegyen a Blackfriars negyedben. Mivel nem igazán maradt fent kép vagy festmény róla, sokáig csak közvetett bizonyítékokra támaszkodtak a kutatók, és sokan arra a következtetésre jutottak, hogy a Shakespeare név egy álnév volt csupán. Sokan Francis Bacon filozófus elképzeléseit látták bele Shakespeare munkáiba, de az is felmerült, hogy a név igazából több írót takar. Később különböző elemzési módszerekkel próbáltak az ügy végére járni.

Minden nagy írónak és költőnek megvan a saját, egyedi stílusa és nyelvezete, amely megkülönbözteti más íróktól. Az 1800-as években egy lengyel filozófus kitalált egy olyan elemzési módszert, amely az írói stílust teszi kézzelfoghatóvá. A módszer meglehetősen bonyolult, manapság már számítógéppel végzik a nagyobb hatékonyság miatt. Mindenesetre a lefutatott elemzés eredménye azt mutatta, hogy Shakespeare műveinek a szerzője minden bizonnyal egy ember, mégpedig maga Shakespeare volt.

Ugyanakkor egyes műveknél több furcsaságot is felfedeztek a kutatók. Például Shakespeare IV. Henrik című művének első és második része kisség kilóg a sorból. A magyarázat az lehet, hogy Shakespeare a művet együtt írhatta egy Christopher Marlow nevű írótársával. 

2012-ben aztán végleg megtörni látszott a Shakespeare-mítosz, ugyanis megtalálták Londonban az író első, a Globe előtti színházát. 2015-ben pedig előbukkant az egyetlen ismert Shakespeare-portré egy botanikus könyv címlapján. A bizonyítékok együttesen arra mutatnak, hogy Shakespeare valószínűleg egy létező személy volt, bár lehetséges, hogy álnéven írt. 

Morbid módon, amikor a kutatók feltárták az író sírját kiderült, hogy hiányzik a koponyája. Az eltűnésről a 19. században már írtak a brit lapok, valószínűleg sírrablók lophatták el. Akkoriban ugyanis divat volt híres emberek koponyáját megvenni a feketepiacon, mert úgy tartották, hogy a maradványok vizsgálata segíthet megfejteni, miért volt akkora zseni a koponya tulajdonosa. Ettől még a sírban minden bizonnyal Shakespeare fekszik, ám furcsa belegondolni, hogy valaki talán az ő koponyájával játszotta el a híres koponyás jelenetet a Hamletből…

Tényleg létezett Shakespeare?

   flickr/Michael Reese