Különóra


Újkor

Tényleg alacsony volt Bonaparte Napóleon?

Szegény Bonaparte Napóleon – leigázta a fél világot, hatalmas hódító és ügyes hadvezér, még ügyesebb politikus volt, mégis, úgy tűnik, mindenki azzal van elfoglalva, mennyire volt alacsony. Pedig a közvélekedéssel ellentétben annyira nem is törpült el a korabeli franciák között. 

I. Napóleon francia császár keménykezű tábornok és komoly politikus volt – nem is csoda, hogy ellenfelei korzikai szörnynek és emberevőnek is nevezték. Mégis, nevét általában magasságával kapcsolatban halljuk a legtöbbet, még a Napóleon-komplexust is róla nevezték el, amit az olyan emberekre használunk, akik alacsony testméretüket (vagy más hátrányosnak gondolt tulajdonságukat) valami mással próbálják kényszeresen kompenzálni. A legenda szerint Napóleon is ilyen volt – azért volt ennyire ambiciózus és törtető, mert meg akarta mutatni, hogy hiába alacsony, tud ő, ha akar.

Pedig a császár egyáltalán nem volt alacsony, már ami a korabeli francia férfiak átlagmagasságát illeti. A probléma ott lehetett, hogy halálakor magasságát egy orvos 5 láb 2 hüvelykként adta meg, ami nem a szokásos angolszász mértékegységet jelentette, hanem a francia lábat és hüvelyket – nem mindegy, mert más a váltószám. Angolszász mértékegységet váltva valóban nem túl nagy eredmény jön ki (157 centiméter), de nem így kell számolnunk. Francia mértékegységet váltva már 169 centiméternél járunk, ami egyáltalán nem rossz már ma sem, pláne az 1700-1800-as években, amikor 165 centiméter volt az átlagmagasság a francia férfiak között.

Honnan eredhet mégis ez a legenda? Történészek szerint sok forrása lehet. Az egyik az, hogy Napóleon rendszerint nagyon magas testőrökkel vette körül magát, hozzájuk képest valóban eltörpülhetett. A pletyka terjedésében valószínűleg az angolok is szerepet játszottak, akiknek jól jött, hogy Napóleonról azt mondták, alacsony – így kell az ellenfelet kevésbé ijesztőnek feltüntetni.