Különóra


Irodalom

Sötétebbek voltak a Grimm-mesék, mint gondolnád

A meséiket mindannyian ismerjük, ezeken nőttünk fel, és milliónyi megfilmesített és mesévé varázsolt változatot láttunk már. De a Grimm-testvérek élete is majdnem olyan izgalmas volt, mint az általuk papírra vetett mesék – Jacob és Wilhelm ugyanis nyelvészek és történészek voltak, és igencsak sokat jártak azért, hogy minden igazi folklór történetet feljegyezhessenek.

A ma ismert Disney-mesék és legnépszerűbb gyerektörténetek nagy része német eredetű, és a Grimm testvéreknek, Jacobnak és Wilhelmnek köszönhetjük, hogy ismerjük őket, és nem vesztek el valahol az apró németajkú közösségekben, ahol lejegyezték őket. Grimmék életük végéig együtt dolgoztak, és folyamatosan gyűjtötték az újabb és újabb meséket, amelyek az eredeti változatok alapján nem is voltak olyan kedvesek, mint ahogyan most ismerjük őket – sokszor túl sok erőszak és szexuális tartalom volt bennük, így újra és újra ki kellett adni javított verziókat belőlük.

Jacob és Wilhelm 13 hónap különbséggel születtek 1785-1786-ban Hanauban, Németországban. Eleinte családjuk gazdag volt, de apjuk hirtelen halála miatt életük végéig más segítségére szorultak anyagilag – a mesegyűjtés és a mellékállásban vállalt könyvtáros és professzori munka nem fizetett annyit, hogy jól éljenek. A testvérek a Marburgi Egyetemre jártak, és a tanulmányaikra koncentráltak, mivel anyagi helyzetük miatt nem tudtak részt venni az iskola szociális életében. Amikor elkezdték feljegyezni a német mondákat, amelyeket itt-ott hallottak, még nem is a történet maga, hanem a német nyelv alakulása és eredete izgatta őket, mivel elsősorban nyelvésznek tanultak.

A biznisz igazán akkor indult be, amikor Kassel városába költöztek, és könyvtárosként kezdtek dolgozni. 1806-ban itt kezdték el könyvszerűen feljegyezni a hallott meséket, és először 1812-ben adták ki őket, még elég nyers változatban. A közönségnek nem tetszett a gyerekeknek szánt történetekben a túl sok szexuális tartalom, ezért emiatt újra kellett írni az egész kötetet – viszont az erőszakos betétekkel senkinek nem volt problémája, így azok benn is maradtak. Így lehet az, hogy Hamupipőke mostohatestvéreit az eredeti mese szerint megcsonkították, a kis hableány pedig öngyilkos lesz a sztori végén, mert nem kaphatja meg a szerelmét.

via GIPHY

A két testvér életük végéig együtt dolgozott, és együtt is laktak, annak ellenére, hogy Wilhelm 1825-ben feleségül vette az egyik leggazdagabb folklórral rendelkező család egyik leányát, Henriette Wildet. Laktak Göttingenben is, ahol az egyetemen tanítottak, de soha nem hagyták abba a mesék lejegyzését. 

1837-ben aztán Ernő Ágost hannoveri királyi herceg azt követelte tőlük (és az összes többi professzortól), hogy esküdjenek fel neki, a két testvér visszautasította, ezért kitoloncolták őket. Visszatértek Kasselbe, és ismét barátok anyagi támogatására szorultak. 1840-ben aztán megérkezett az áttörés, és a Berlini Egyetemen kaptak munkát – itt dolgoztak végül addig, amíg végül fel nem adták a hivatalos munkát, és a mesegyűjtésre nem koncentráltak teljesen. 1859-ben már több mint 200 történetet lejegyeztek, köztük voltak a legnépszerűbbek, mint a Rapunzel, a Hófehérke vagy a Jancsi és Juliska.