Különóra


Középkor

Saját kérésére fojtották borba Plantagenet Györgyöt

Plantagenet Györgyről nem lehet azt mondani, hogy nem fogadta el a rá váró sorsot – de az biztos, hogy megpróbálta kihozni belőle a maximumot. Amikor megtudta ugyanis, hogy ki fogják végezni, állítólag úgy döntött, a kivégzés módját ő fogja meghatározni, méghozzá úgy, hogy azt csinálja, amit a legjobban szeretett: bort iszik töméntelenül.

Plantagenet György, Clarence első hercege (1449 – 1478) York-házi angol nemes, IV. Eduárd és III. Richárd testvére volt, aki a rózsák háborújában átállt a Lancaster-ház oldalára. Ez, mint tudjuk, árulásnak számított, a rózsák háborúját ugyanis a Lancasterek és a Yorkok vívták egymással.

György sokáig olyan ambíciókat dédelgetett, hogy majd ő lesz Anglia új királya – ez azonban minden mesterkedése ellenére kudarcba fulladt. 28 évesen, 1478-ban megvádolták azzal, hogy elárulta a hazáját, és halálra ítélték – az azonban, hogy pontosan hogyan halt meg, a mai napig vitatott. Persze, ahogy a többi dokumentálatlan haláleset esetében, itt is bőven vannak olyan történetek, amelyek regénybe illően izgalmasak.

Néhány sztori úgy szól, hogy titokban lefejezték, vagy testvére, III. Richárd gyilkolta meg saját kézzel. A legelterjedtebb történet viszont az, hogy György maga választotta meg a halálnemet, amiben végül kivégezték, ő pedig úgy gondolta, hogy haljon meg aközben, amit mindig szeretett csinálni – így esett a választása a borivásra. Shakespeare III. Richárdról szóló színdarabjában is ez a verzió szerepel: Plantagenet Györgyöt végül egy hordó madeirai borba fojtották meg.

Mivel a rendelkezésünkre állnak földi maradványai, annyit kizárhatunk, hogy lefejezték volna – ez tisztán látszik a csontvázból. Persze ez még nem igazolja azt, hogy valóban borba fojtották volna, de nem érdemes ezt a verziót sem elvetni. Könnyen lehet, hogy a történet csak szóbeszéd, és iszákosságából ered, de ebben az időszakban nem voltak ritkák a furcsa kivégzések sem, így gyakorlatilag további történelmi források nélkül pontosan megállapítani, miben halhatott meg, lehetetlen.