Különóra


Újkor

Régen orvosi javaslatra növesztettek a férfiak szakállat

Az ismerős, hogy a régi időkben mindenki nagy szakállal mászkált, és az volt a ciki, ha valakinek csak pelyhedzett az álla? Ez nem csak azért volt így, mert drága volt borbélyhoz járni, az 1800-as években egyenesen orvosok írták fel a szakállnövesztést, mert azt hitték, hogy tökéletesen szűri a szennyezett és vírusoktól hemzsegő levegőt.

Mostanában újra visszaköszön a szakáll divatja, de az arcszőrzet nem volt mindig kizárólag divathóbort: az 1800-as években teljesen más célból növesztettek szakállat a férfiak. Az Exeteri Egyetem történésze, Alun Withey szerint ekkoriban egyenesen gyógyeszközként fogták fel az arcszőrzetet, és orvosok torokfájásra és természetes levegőszűrőként is felírták. Bár ma már elég butaságnak hangzik, a 19. századi tudással igenis logikusnak tűnt a dolog.

Ekkoriban ugyanis a kórokozók felfedezésével olyan új veszélyekkel ismerkedtek meg az emberek, amelyekkel addig nem kellett szembenézniük. Gondolj bele: korábban teljesen ismeretlen volt számukra, hogy a levegőben olyan baktériumok és vírusok terjengenek, amelyek potenciálisan akár halálos kimenetelű betegségeket is okozhatnak. Korábban ezzel az emberek egyáltalán nem voltak tisztában, és felfedezésük idején még nagyon keveset tudtak róluk. Ismeretlen veszélyt jelentettek, mindenki rettegni kezdett tőlük.

Régen orvosi javaslatra növesztettek a férfiak szakállat

 

Ezzel a kevés tudással logikusnak tűnt, hogy ha az arcod minél kevésbé van kitéve a levegőnek, annál kevesebb kórokozó juthat be a szervezetedbe. Ha szép, dús szakállat növesztett valaki, úgy érezhette, hogy a szőr megóvja őt a levegőben leselkedő vírusoktól, mert azok nem tudnak elérni a szájáig és az orráig. Persze ma már tudjuk, hogy ez elég nagy csúsztatás, és a szakállak éppen hogy kevésbé higiénikusak, mint a borotvált arc, ugyanis a baktériumok megélnek és szaporodnak benne, ha nincs megfelelően ápolva.

Ennek ellenére a szakállban olyan baktériumok is élhetnek, amelyek elősegítik a szervezeted egészséges működését, az egyikük épp a kórházi fertőzések visszaszorításában segíthet, ami az egyik vezető halálok világszerte. A Staphylococcus epidermidis elég gyakori vendég a szakállakban, és képes arra, hogy a többi kórokozót elpusztítsa, ezzel nagy segítségére lehet a tudománynak.