Különóra


Középkor

Nem is olyan rég még a globális lehűléssel harcoltunk

Jelenlegi tudásunk szerint a Föld klímájának drasztikus felmelegedése veszélyezteti leginkább az emberiség egészét. Persze közbejöhet egy atomháború vagy egy hatalmas aszteroidabecsapódás, ám a felmelegedés lassan, de biztosan olyan változásokat hoz bolygónk klímájában, amely az ökoszisztéma egészét fel fogja borítani. Klímaváltozással azonban nem elősször nézünk szembe, habár korábban inkább az éghajlat lehűlése okozott problémát.

Nehéz meghatározni, hogy pontosan mikor kezdődött a kis jégkorszaknak becézett időszak. Nagyjából a 13. és 19. század között zajlott, ám a legdurvábbak az 1600-as évek voltak. Ebben az időszakban a telek annyira hidegek voltak, hogy Londonban minden télen befagyott a Temze vize, Grönland szinte teljesen lakatlanná vált, és az esőzések miatt szinte minden ősszel víz alá került Hollandia. A lehűlés azonban nem azt jelenti, hogy mindenhol hűvösebb volt. Európában hosszú és kemény teleket, valamint hűvös és esős nyarakat hozott a klímaváltozás, ám máshol inkább kiszámíthatatlanná vált az időjárás, például hosszú aszályok és heves esőzések váltották egymást.

Hogy miért változott meg a Föld klímája? Sokan Isten csapásának vélték, amit az emberiség erkölcstelen életvitele váltott ki. Mások a boszorkányokat vádolták, ám a valóságban inkább több természeti jelenség együttállása okozhatta a kis jégkorszakot. Kutatások bizonyítják, hogy az 1600-as években némileg lecsökkent a naptevékenység, valamint 1638 és 1644 között 12 nagy erejű vulkánkitörés is történt, amely rengeteg hamut jutattott a légkörbe. Ez a két jelenség globálisan 0,5-1 Celsius fokkal, Európában pedig 1-2 Celsius fokkal vetette vissza az átlaghőmérsékletet. Ez a csökkenés pedig nagyban befolyásolta a mezőgazdaságot, ugyanis a rosszabb időjárási feltételek miatt a termésátlagok is rosszabbak voltak. Emiatt pedig drágábbá vált az élelmiszer, ami éhezésekhez, lázadásokhoz és háborúkhoz vezetett. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban a globális népesség csökkeni kezdett és rengeteg ember kényszerült elvándorolni lakhelyéről.

Ugyanakkor az emberiség nagyon jól tud alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. Hollandiában például vízszabályzó rendszereket, csatornákat és új földművelési módszereket találtak ki, hogy a földek kevésbé legyenek kitéve a pusztító áradásoknak.

A kis jégkorszak intő példa, hogy milyen következményekkel járhat az éghajlat gyors és nagymértékű változása, valamint, hogy miért veszélyes a jelenleg is folyamatban lévő globális felmelegedés.