Különóra


Matematika

Néhány tény az 1-es számról

Nem is gondolnád, hogy milyen különleges szám az 1-es. Persze nem akkor, amikor valamelyik dolgozatod érdemjegyéről beszélünk - sőt, az 1 fok még hőmérsékletből sem feltétlenül kellemes. Nézzünk meg néhány tényt az 1-es számról!

Az 1-es számjegy a nulla utáni első természetes szám. Bármelyik számot 1-gyel osztunk vagy szorzunk, akkor önmagát fogjuk adni (pl.: 5×1=5, 5/1=5). Az 1-el való szorzás esetén a számjegyek tetszőlegesen felcserélhetőek, hiszen mindig ugyanazt az eredményt fogjuk kapni. Ez az egyetlen szám, amellyel bármelyik szám osztható, ugyanakkor az 1-es csak önmagával osztható. Ez azt jelenti, hogy az 1-es nem prímszám, hiszen prímszámnak azokat a számokat nevezzük, amelyek kizárólag önmagukkal, valamint 1-el oszthatóak. Az 1 kifejezhető 0.99999… végtelenített tizedestört alakjában is, valamint az 1 az első és a második Fibonacci-szám is egyben.

Az 1-es szám jelen van rengeteg kifejezésünkben is, igaz, nem feltétlenül magyarul. Az unikornis, uniform vagy más szavaink uni- kezdete, a latin unus alakot őrzi. Az egy rengeteg másra is utalhat, az olyan szavaink, mint az egyesít vagy az egybefoglal, mind arra utalnak, hogy több dolog eggyé válik. Az egy utalhat a zsidó-keresztény kultúra monoteista, azaz egyisten hitű felfogására is.

Néhány tény az 1-es számról

 

Magyarországon és például Lengyelországban az 1-es a legrosszabb érdemegy, ami az iskolában kapható. Ezzel szemben Németországban és Ausztriában egyest kapni valamiből azt jelenti, hogy a létező legjobb érdemjegyet kapod. Érdekes módon a hétköznapi életben a számok használatának gyakorisága nem egyenletes. A számnevek gyakorisága a számok értékének növekedésével fokozatosan csökken, tehát az 1-es szám használata a lehető legvalószínűbb. Az 1-est 30 százalék valószínűséggel használjuk, pedig erre statisztikailag csupán 10 százalék esélyünk volna (ez a Benford-törvény, amit egy korábbi cikkünkben már elmagyaráztunk). 

Az 1-es számjegy egyébként sok kultúrában, így például Kínában szerencsétlenséget jelent. Ugyanakkor a labdarúgásban a kapusok általában az 1-es számú mezt viselik.