Különóra


Modern kor

Mozart vezeti az idei lemezeladási listákat

Nem viccelünk: a Billboard-listán Wolfgang Amadeus Mozart elég nagy visszatérést csinált, és lenyomta Beyoncét, Taylor Swiftet, sőt, még Kanye Westet is, és ő lett az az előadó, aki a legtöbb lemezt adta el az idén.

Az, aki az idei Billboard eladási listát vezeti, nem turnézott több, mint 200 éve, de új zenét sem csinált azóta, mégis simán veri az olyan nagy neveket, mint Beyoncé, Taylor Swfit, Drake vagy Adele. Azt hihetné az ember, hogy őket már nehéz überelni, de kiderült, hogy egy osztrák zeneszerzőnek mégis sikerült megugrania a lehetetlent: Wolfgang Amadeus Mozart elvitte a legnagyobb sztárok elől az első helyet.

A Mozart 225: The New Complete Edition 200 olyan lemezt tartalmaz, amelyeken rajta van a zeneszerző összes műve. A szimfóniák és versenyművek mellett olyan anyagok is helyet kaptak a gyűjteményben, amelyeket Mozart nem fejezett be, így gyakorlatilag tényleg minden megtalálható benne, amit a híres osztrák zseni valaha papírra vetett. Így már magában hatalmas szenzációnak számít (300 dollárért árulják az Egyesült Államokban, ami ennyi zenéért szinte filléreknek mondható), már anélkül is, hogy az eladási listákat számba vennénk. 

Persze azért nyilván van egy kis turpisság a dologban: ha a kollekció eladási számait néznénk, akkor Mozart nem maradna az első helyen – így viszont, hogy egy rendeléssel egyszerre 200 CD-hez lehet hozzájutni, mindjárt más a mérleg. Összesen az osztrák zseni gyűjteményéből 6200 darabot, azaz 1,25 millió CD-t adtak el – lenyűgöző, pláne úgy, hogy az úriember évszázadok óta nem adott ki új anyagot.