Különóra


Nyelvtan

Mit keres az elefánt a porcelánboltban?

Az elefántok viszonylag ritkán járnak porcelánboltban, mégis gyakorta használjuk ezt a kifejezést, amikor valaki ügyetlen vagy esetlen egy olyan helyen, ahol értékes és sérülékeny dolgok vannak. De akkor miért nem mondjuk csak azt, hogy ügyetlen, miért használunk helyette egy ilyen fura kifejezést?

A metafora a szóképek egyik formája: emberek jellemének, élettelen tárgyaknak vagy akár egy hangulatnak vagy érzésnek elvontabb, ám szemléletes leírására szoktuk használni. Amikor Arany János azt írta, hogy Elfeküdt már a nap túl a nádas réten, akkor a legkevésbé sem arra gondolt, hogy a Nap, mint égitest, ténylegesen a réten fekszik, hanem arra a pillanatra utalt, amikor késő délután a Nap közvetlenül a horizont felett helyezkedik el. 

A metaforák minőségét nem lehet tudományosan megmérni, hiszen színtiszta művészetről beszélünk, azonban léteznek jó és rossz metaforák is. Amikor azt mondjuk, hogy “valami olajozottan megy”, mindenki tudja, hogy minden rendben van, ám ha azt mondanám, hogy “olyan keserű, mint a könyvborító”, akkor jogosan váltanánk ki értetlenséget a körülöttünk lévőktől – hiszen nincs a metaforaként használt kifejezésben logikai kapocs. A metafora feladata, hogy minél jobban érzékeltessen valamit verbálisan vagy írásban. Ugyanakkor a metaforák, szinte minden esetben hazudnak: a valóságban nincsenek elefántok a porcelánboltban, de az emberi kapcsolatok is ritkán gyümölcsözőek, hiszen attól még, hogy valakivel jó a munkakapcsolatunk, még nem biztos, hogy körtét vagy szilvát temelünk együtt. 

A gyerekek nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen a metaforák őket még összezavarhatják. A metafora elég elvont gondolat, megértéséhez a tudatnak egy bizonyos érettségére van szükség. 

Macskaléptekkel jön a köd.
Rátelepül a kikötőre, hangtalanul ül a városon,
aztán továbboson.

Carl Sandburg amerikai költő soraiban a metafora egyértelmű, a köd olyan észrevétlenül oson be a város utcáira, akár egy macska, majd ugyanilyen feltűmésmentesen el is tűnik. Egy jó metafora nem egy kirakójáték vagy valami titkos jelentést hordozó szöveg, hanem egy módszer, amivel a dolgokat a megszokottól eltérően tudjuk érzékeltetni. A metafora a tökéletes példája annak, hogy gondolkodásunk és képzeletünk mennyiben különbözik minden más földi élőlényétől.