Különóra


Nyelvtan

Minden második héten kihal egy nyelv

Szakértők szerint 2100-ra már csak a ma élő nyelvek felét fogják beszélni – mi, akik nagyjából két-három, sokak által beszélt nyelvet ismerünk, ez fel sem tűnik majd. Pedig rohamos gyorsasággal fogynak el az egyedi dialektusok, és olvadnak be olyan nyelvek közé, amelyek a globalizációval előtérbe kerülnek.

Ma nagyjából 6800 olyan nyelv létezik a világon, amit még mindig beszélnek – ezek az élő nyelvek. Érdekes, hogy a hivatalosan már nem beszélt, azaz holt nyelvek közül többet mégis jobban ismerünk, mint azokat, amelyeket még mindig használnak – a latinról például valószínűleg mindenki hallott, pedig ma már sehol nem hivatalos nyelv.

Kutatók szerint 2100-ra ezeknek a nyelveknek a fele kihal – meghal az utolsó ember is, aki beszéli őket, és nem lesz olyan, akinek átadhatná a tudását. Egy nyelv ugyanis akkor számít élőnek, ha egy közösség beszéli, és vannak olyanok, akiknek ez az anyanyelvük. Ha nincs kinek továbbadni a nyelvet, az elveszik, és lassan feledésbe merül.

A változás mértéke elképesztő: minden második héten kihal egy korábban élő, beszélt nyelv! Ha egy nyelv meghal, a hozzá köthető kultúra is elveszik, ezért nagyon fontos, hogy ezt a tendenciát minél előbb megállítsuk.

De miért hal ki egy nyelv? Ennek több oka lehet:

  • egy dominánsabb csoport rákényszeríti a saját nyelvét a kevésbé dominánsra, így a fiatalok már meg sem tanulják a saját nyelvüket,
  • a gyerekek az átvett nyelvet tanulják meg, és nem érdeklődnek nagyanyáik nyelve iránt,
  • a nyelvet nagyon elzárt közösségben beszélik – itt felmerül a veszély, hogy a csoport tagjainak száma csökken, és egyszerűen nincs kinek átadni a nyelvet.

Persze több szervezet vállalkozik arra, hogy igyekezzen megőrizni veszélyben lévő nyelveket is – többek között az UNESCO-nak és a The Smithsonian Intézetnek is vannak ilyen ágai, de még a National Geographic is támogat erre irányuló tevékenységeket.