Különóra


Őskor

Mikor kezdett el ruhát viselni az ősember?

Nagyon nehéz megállapítani, mikor húztuk magunkra az első állatbőröket, és hagytunk fel a meztelenül szaladgálással. A legvalószínűbb teória az, hogy amikor elkezdtünk Afrikából északibb területekre vándorolni, fáztunk, és kreatívan megoldottuk a problémát.

A ruházkodás kezdetét azért nehéz megállapítani, mert az első dolgok, amiket magunkra húztunk, egészen biztosan állatbőrök voltak – ezek pedig az évezredek alatt lebomlanak, így nem tudjuk vizsgálni őket. Kutatók megállapították, hogy nagyjából egymillió évvel ezelőtt veszítettük el a testszőrzetünk nagy részét – ekkor azonban még nem jöttünk rá, hogy mennyire praktikus lenne legalább éjszakánként bebugyolálni magunkat az elejtett állatok bőrébe.

780 ezer évvel ezelőtt már léteztek olyan eszközök, amelyeket az állatbőr megmunkálására használtak – ezek az anyagok azonban csak menedék építésére és más ehhez hasonló célokra szolgálhattak. A ruházatot összetartó csonttűk 40 ezer évvel ezelőtt jelentek meg (szerencsére ezek nem bomlanak el olyan gyorsan, így már tudjuk őket vizsgálni), ezek viszont már a fejlettebb ruhahasználatra utalnak. A kettő között eltelt időszakban kezdhettünk el állatbőröket viselni.

A Floridai Egyetem kutatói érdekes módszert találtak ki arra, hogy megállapítsák az első ruhák korát: nem az anyagot keresték, hanem az abban élő tetvek genetikáját vizsgálták meg. Az emberi testen is előforduló tetű ugyanis a ruhahasználat előtt még nem jelent meg, viszont amikor magunkra kezdtük venni az állatbőröket, a mi bőrünkre is tovább vándorolt. Így kiderült, hogy az első ruhákat nagyjából 170 ezer évvel ezelőtt viselhettük. 

Ez azért is logikus, mert abban az időszakban ért véget az utolsó előtti jégkorszak, és az ősemberek megismerkedtek a farkasölő hideg fogalmával – na jó, azért Afrikában nem voltak mínuszok, de sokkal hidegebb volt az időjárás a megszokottnál. A kutatók feltételezik, hogy a ruházat megjelenése tette lehetővé, hogy az ősi kontinensről északabbra, Európa felé vándoroljunk – a ruhák segítségével már nem fagytunk halálra a hidegebb éghajlatokon.