Különóra


Űrkutatás

Mikor készült az első fotó a Holdról?

Ma már egy ügyesebb géppel bárki szép fotót lőhet égi kísérőnkről – nem ment azonban ez mindig ilyen egyszerűen. Az első képekért meg kellett küzdeni.

Képet csinálni a Holdról? Ugyan már, nem nagy ügy, egy ügyesebb telefon tudja – mondhatnánk ma, hiszen ma már tényleg nem számít különösebb teljesítménynek az, hogy csinálunk egy fotót égi kísérőnkről. Annak azonban, aki megcsinálta az első képet róla, órákon keresztül kellett állítgatnia a fényképező szerkezetét, és még így is csak egy elmosódott, szellemszerű fotót sikerült lőnie.
Az úriember egyébként a francia Joseph Nicéphore Niépcethe volt, és Burgundiában lévő otthonából készítette a képet 1826-ban, vagy 1827-ben – a pontos dátumot senki sem tudja.

Érdekesség, hogy az első ismert, nem beállított embert ábrázoló kép tíz évvel később készült Louis Daguerre francia feltaláló fényképezőgépével. Ebben az időszakban annyira hosszú ideig tartott az exponálás, hogy nem beállított fotókat emberekről nagyon nehéz volt készíteni – Daguerre-nek is csak annyi volt a szerencséje, hogy a végül megörökített úriember sokáig políroztatta a cipőjét az utcán.Mikor készült az első fotó a Holdról?

Az első ember, aki részletes fotót készített a Holdról, John William Draper angol tudós, kémikus és történész volt. Bár Daguerre maga fényképezte már a fogyó és hízó égitestet, Draper volt az első, aki a teliholdat fényképezte le – méghozzá 1840-ben.

Ma már a Hold felszínéről is olyan nagy felbontású fotóink vannak, amelyeken akár a legkisebb kavicsokat is kiszúrhatjuk. Legutóbb a kínai Yutu (itthon ismertebb nevén Jáde Nyúl) holdjáró volt az, amely elképesztő felbontásban küldött vissza képeket a Holdról. Sajnos az űreszköz tavaly augusztusban befejezte működését – de azért reménykedünk, hogy nem ez volt az utolsó olyan misszió, amitől ilyen minőségben kaptunk fotókat kísérőnkről.

Mikor készült az első fotó a Holdról?

   Forrás: Jáde Nyúl