Különóra


Matematika

Mikor fogunk meghalni?

Hogy mikor fogunk pontosan meghalni, azt szerencsére, vagy szerencsétlenségünkre, nem tudhatjuk pontosan. A matematika segítségével azonban képesek lehetünk megjósolni, hogy átlagosan nagyjából mennyi idővel számolhatunk ezen a Föld nevű bolygón.

Amennyiben a kétezres évek elején születtél, akkor a statisztikák szerint a halálod napja valamikor 2077 nyarára fog esni. Morbid kicsit, de matematikailag ezer 65 év alatti olvasónk közül 4-en már nem lesznek velünk egy év múlva, ugyanezen a decemberi napon. Nem túl vidám eredmények, ugye? Pedig a matek még ilyesmire is jó.

Ezeket a statisztikákat átlagszámításból kaphatjuk meg. Úgy jön ki, hogy összeadjuk az összes rendelkezésre álló számunkat (pl. kor, iskolai érdemjegy, satöbbi), majd amit kapunk, elosztjuk az összeadott számok darabszámával.

Érdekes módon ezen statisztikák átlagos személyei a legtöbbször mégsem érzik magukat átlagosnak, hanem sokkal inkább jobbnak az átlagnál. Ez egy teljesen normális pszichológiai tulajdonságunk, amely felülírja a matematika száraz racionalitását.

Képzeljetek el egy olyan világot, ahol a dohányzás nem ártalmas az egészségre, azonban minden 80750. doboz cigarettában van egy darab szál, amelyik robbanóanyaggal van megtöltve. Amennyiben ez így lenne, minden egyes nap egy csomó ember feje felrobbanna, és elég látványos haláleseteket okozna. Az igazság azonban az, hogy statisztikailag a dohányzás most is pontosan ugyanennyi ember halálát okozza, ám mivel a tüdőrák nem annyira látványos, mintha valaki csak úgy felrobbanna, hajlamosak vagyunk elfelejteni a dohányzásban rejlő veszélyfaktort. Úgy érezzük, hogy velünk ez úgysem történik meg, pedig matematikailag minden esély megvan rá.

Létezik egy mennyiség, az úgy nevezett micromort, amely azt mutatja meg nekünk, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy amit épp csinálunk, az a halálunkat fogja okozni. A micromort 1 egysége egy az egymillióhoz esélyt jelent az elhalálozásra. Ha elmegyünk egy ejtőernyős ugrásra, az például 7 micromorttal növeli a valószínűségét annak, hogy meghalunk. Ez egyenlő 5 szál cigaretta micromortban kifejezett veszélyével.

Mikor fogunk meghalni?

 

Minden 370 kilométernyi autózás, 1600 kilométernyi repülőgépen való utazás és 30 kilométernyi biciklizés 1 micromortnyi egységgel növeli az esélyét annak, hogy meghalunk. Mivel a micromort elég lehangoló mérőszám, létezik egy sokkal vidámabb, az úgynevezett microlife, amely pontosan a micromort ellentétjét fejezi ki. Például 20 percnyi edzés 2 microlife egységgel növeli a hosszabb életünk valószínűségét.

Pontosan tehát nem tudhatjuk, hogy mennyit élhetünk és mikor fogunk meghalni, vannak azonban bizonyos tényezők, amelyek figyelembevételével nagyobb valószínűséggel tudjuk megbecsülni az élők között töltött időnk hosszát.

 

Tetszett? Ez is érdekelhet:

Van értelme a számmisztikának?

Milyen volt a hatvanas számrendszer?

Tudtad, hogy egy kilogramm nem is ezer gramm?