Különóra


Nyelvtan

Miért szidunk valakit, mint a bokrot?

Mit művelt szegény bokor, hogy a magyar nyelvben még szólás is kialakult arról, hogyan szidják? A ma is gyakran használt kifejezés a néphiedelemből eredeztethető.

Ma már egészen ártalmatlan lényeknek tartjuk a bokrokat – nem volt ez viszont mindig így, ugyanis a magyar néphagyományban régen a veszélyes szellemek és démonok otthonának tartották őket.

Szentül hitték, hogy ha valamilyen betegség éri őket, ahhoz a bokrokban rejtőző szellemeknek is van valami közük. Ha gyulladással küzdött valaki, az ennek enyhítésére szánt vizes ruhát használat után felaggatta a bokorra, és a szellemek segítségét kérte abban, hogy tüntessék el a rontást.

A hidegleléstől szenvedő emberek szó szerint beszéltek a bokrokhoz, és megpróbálták rávenni a bennük lakozó démonokat, hogy szüntessék meg a betegséget. Itt jött képbe a szidalom: ha a szellemek nem jártak sikerrel, és a beteg nem gyógyult meg, a korábban kérlelt bokrot mindenféle átkozódás kíséretében gyakran ki is vágták, hogy megszabadítsák a háztartást a benne lakó gonosz démonoktól.

Hogy miért növesztettek egyáltalán bokrokat a ház körül, ha ennyire féltek a bennük élő szellemektől, rejtély – mindenesetre innen ered a ma még mindig használt szólás-mondás: szidjuk, mint a bokrot.