Különóra


Fizika

Miért ráz ki a hideg, mikor valaki végighúzza a körmét a táblán?

Ti bírjátok azt a csikorgó hangot, ami akkor keletkezik, amikor valaki a körmét végighúzza egy táblán? Kiráz a hideg tőle és beleborzongtok? Ha igen, akkor az emberek többségéhez tartoztok, akik ezt a hangot kellemetlennek találják. De miért olyan rossz a körömcsikorgatás a fülünknek?

Összességében a kutatások azt mutatják, hogy ez a a fülsiketítő zaj nagyjából azonos frekvenciájú a gyereksírással és a sikítással. A jelelegi feltevések szerint az erre a hangra adott reakció a túléléssel lehet összefüggésben, hiszen ha sikolyt vagy gyereksírást hallunk, az felhívja a figyelmünket arra, hogy veszély leselkedhet ránk, vagy valamelyik embertársunkra. Egy tanulmány szerint a fülcsatornánk formája tehető felelőssé, hogy kellemetlennek érezzük ezt a hangot.

A szóban forgó kutatásban résztvevőknek különböző hangokat kellet besorolniuk aszerint, mennyire tartják kellemesnek, vagy épp kellemetlennek őket. A legtöbben a köröm táblán való csikorgatását és a kréta palatáblán kiadott csikorgásának hangját tartották kellemetlennek. A kutatók némi módosítással ismét megmutatták ezeket a hangokat a kísérlet alanyainak, ám ezúttal a csoport felének azt mondták, hogy a hangok egy modern zenei produkció részei. Ennek ellenére a hang továbbra is mérhető negatív fizikai reakciókat váltott ki a résztvevőktől.

A kutatók azt is bebizonyították, hogy nem a legmélyebb, illetve legmagasabb hangokat, hanem a 2000-4000 Hertz közötti hangokat találjuk a legkellemetlenebbnek. Az egyik szakértő, Michael Oehler szerint fülcsatornánk formája felerősítheti ezt a hangtartományt, ezáltal segítve az emberi kommunikációt, és növelve a már korábban említett túlélési esélyeket. Ám azt Oehler is elismeri, hogy mindez csak spekuláció, pontosan nem tudjuk, miért irritál ennyire bennünket ez a hangtartomány. Fontos megjegyezni, hogy amikor a kísérletben résztvevőknek azt mondták, hogy a hangot egy zenei produkcióból vágták ki, némileg kellemesebbnek tartották azt. Ez azt jelenti, hogy az agyunkat akkor irritálja leginkább a csikorgás, amikor összekapcsoljuk vele a tábla és a köröm találkozásának vizuális képét is.

Érdekes módon a csimpánzok figyelmeztető sikolya hasonló hangzású, mint a köröm végighúzása a táblán, így elképzelhető, hogy elődeinktől maradt ránk az erre adott fizikai reakció.