Különóra


Nyelvtan

Miért mondjuk valakire, hogy agyafúrt?

Biztosan te is használtad már a kifejezést: valahogy úgy lehet meghatározni, ha valaki agyafúrt, hogy okos, de mellette ravasz is. De mióta használjuk valakire a szót, és mit jelentett eredetileg?

Az agyafúrt szavunk egy elég tragikus, nem mellesleg ijesztő orvosi beavatkozásra utal: a koponyalékelésre, azaz a trepanációra. Ez az őskor óta ismert szokás, sebészeti beavatkozás, és rengeteg olyan betegség vagy tünetegyüttes megszüntetésére használták, amiről ma már tudjuk, hogyan gyógyítható. A koponyalékelés több ezer éves hagyományával inkább ártottak, mint használtak az embereknek.

Régen az epilepsziát okozó gonosz szellemektől is ezzel akarták megszabadítani a betegeket, de egyszerű fejfájás elmulasztására is használták. A középkorban indult be igazán az alkalmazása, hiszen a babonás emberek mindenre gyógyírnek hitték. Gyakran az elmebetegeket is ezzel próbálták meggyógyítani – innen ered, hogy az, aki agyafúrt, okos – legalább is okosabb, mint amilyen a műtét előtt lehetett. Persze az ilyen betegségeket nem lehetett koponyafúrás módszerével gyógyítani, volt, aki túl sem élte a beavatkozást – mégis valahogy ránk ragadt az agyafúrt kifejezés, méghozzá pozitív értelemben.