Különóra


Nyelvtan

Miért létezik ennyi nyelv?

A világon megközelítőleg 5000 és 7000 között lehet a beszélt nyelvek száma. Azért lehetetlen megmondani, pontosan hány nyelv létezik, mert nehéz meghatározni, hogy egy nyelv dialektusa honnan tekinthető külön álló nyelvnek. De miért beszélünk ennyi különböző nyelvet? Nem lenne minden sokkal egyszerűbb, ha mindenki angolul beszélne? Vagy németül? Netán magyarul?

A dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis a nyelv, kiváltképpen a beszélt nyelv, folyamatosan változik az idő múlásával. Szavak és kifejezések jönnek-mennek. Biztos feltűnt már mindenkinek, hogy a nagyi sokszor egészen más szavakat használ, mint a fiatalok. Amikor a nagyi azt mondja, „hozd ide a sóletet a sparheltről” sokan minden bizonnyal vakarjuk a fejünket, hogy mire is gondolt a mama. Ám ha mi mondanánk a nagyinak, hogy „küldtem neked egy snapchatet”, lehet, visszakérdezne, hogy milyen ecsetet?

A nyelv az emberiség legjelentősebb kommunikációs eszköze. Az állatvilágban nem ismerünk olyan komplex és absztrakt kommunikációs formát, mint az emberek között használt beszélt nyelv. A nyelv legfontosabb feladata az, hogy segítségével az emberek akár bonyolultabb információkat is meg tudjanak osztani egymással. A nyelvre nagy hatással van a környezet, ahol az emberek élnek. Az eszkimóknál például sokkal több kifejezés létezik a „fehér” szín kifejezésére, mint más népeknél, hiszen környezetük ezt megkívánja.

Bár a Biblia szerint Bábel tornyáért járó büntetés volt a nyelvek kialakulásának oka, azért erre létezik más magyarázat is. A történelem nagyobb részében az emberek szétszórtan, a mai kommunikációs technológiák, például internet nélkül éltek a világban. Ezért elsősorban a saját kis környezetükkel voltak kapcsolatban. A Római Birodalom hivatalos nyelve a latin volt, ám a birodalom felbomlását követő évszázadokban különböző dialektusok alakultak ki, vagy egyszerűen nyelvkeveredések történtek. Egy idő után ezek oly mértékben eltávolodtak a latintól, hogy önálló olasz, francia, spanyol, portugál, katalán nyelvekre osztódtak. A középkori Európában csupán egy szűk értelmiségi elit, jellemzően a papság és nemesség beszélt a saját anyanyelvén kívül latinul vagy görögül. A 19. században megjelenő nemzetállamokban merült fel először az igény, hogy adott területen legyenek egységesítve a nyelv használatának szabályai.

Manapság a nyelvek jelentős részét kihalás fenyegeti. A technológia fejlődése miatt, illetve globalizáció hatására pedig néhány nyelv (például az angol, spanyol, kínai) vált az abszolút uralkodóvá. Jó kérdés, hogy az olyan nagy területen használt nyelvek, mint az angol különböző dialektusai, el fognak-e távolodni annyira egymástól, hogy új nyelvek jöjjenek létre, mint egykoron a latinból.